Zapomeňte na lahvové, přijďte na pivo z tanku. Pivovary sází na tankovny, rozšíří jejich počet

Radek Pecák ČTK Radek Pecák, ČTK
Aktualizováno 29. 6. 2016 23:22
Investice do tankového piva chystají prakticky všechny velké pivovarské skupiny působící v tuzemsku. Chtějí tak do restaurací přilákat více hostů a zároveň snížit počet lidí, kteří pijí levnější lahvové pivo doma.
Sládek Gambrinusu Pavel Zítek kontroluje pivo v jedné z tankových hospod
Sládek Gambrinusu Pavel Zítek kontroluje pivo v jedné z tankových hospod | Foto: Gambrinus

Praha - Desítky restaurací, které dosud čepovaly svým hostům pivo ze sudů, čeká v blízké budoucnosti přestavba na takzvané tankovny.

Investice do tankového piva chystají prakticky všechny velké pivovarské skupiny působící v tuzemsku. Chtějí tak do restaurací přilákat více hostů a zároveň snížit počet lidí, kteří pijí levnější lahvové pivo doma.

Pivo čepované z tanků je čerstvější a takzvaně pitelnější než to sudové. V moderních typech tanků, které se v České republice používají už dvacet let, je totiž zabaleno ve speciální fólii a nemůže reagovat se vzdušným kyslíkem.

Podle Českého svazu pivovarů a sladoven spotřeba tankového piva loni v Česku stoupla o šest procent a na trhu měla podíl tři procenta. Je to v rozporu s poklesem celkových prodejů čepovaného piva v České republice.

Podle analytika a bývalého ředitele svazu Jana Veselého se sice trend odchodu lidí z hospod zvrátit nepodaří, ale může se zpomalit. Navíc si podle něj pivovary investicí do tanků mohou zavázat výčepní, aby čepovali jenom jejich pivo. Podle Pavla Dostálka z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze se do tanků většinou může dát nefiltrované či nepasterované pivo. To podle něj zákazníci preferují, protože je čerstvější a bez pasterizačních zásahů.

Jedním z těch, kteří s investicemi do tankových hospod počítají, je největší tuzemský pivovar Gambrinus. Nyní jich má 320 a počet hodlá navýšit o čtvrtinu během příštího roku. Celkově má Plzeňský Prazdroj, pod který značka Gambrinus patří, podle něj 720 odbytišť, kde tankové pivo čepuje.

Nárůst je ale vidět i u dalších firem, například Staropramen loni zvýšil objemy prodaného tankového piva o 15 procent. "Takových hospod máme desítky a počítáme s rozvojem," sdělil mluvčí Pavel Barvík. 

Sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek pamatuje, že původně se tankové hospodářství, tedy pivo v cisternách, zavádělo hlavně v největších pivnicích. Dnes se podle něj stále více používají kromě 10hektolitrových tanků i poloviční pětihektolitrové. "Malé tanky nahrávají větší expanzi tankoven. Navíc chladicí místnosti dnes nejsou potřeba, můžeme instalovat samochladicí tanky," řekl Zítek.

Podle něj je ale stále třeba spotřebovat tankové pivo do dvou, maximálně tří dnů po začátku čepování. Podle Vladimíra Juriny z Plzeňského Prazdroje je nutné, aby restaurace, která tankové pivo chce prodávat, měla minimální výtoč 40 hektolitrů piva měsíčně. Cena tankového a sudového piva je podle Zítka pro restaurace přitom stejná.

Například Heineken, který v Česku vyrábí Krušovice nebo Starobrno, má menší tanky o objemu 250 litrů. "To nám dává možnost umístění tankového piva i do menších provozoven, kam by se standardní technologie umístit nedala," sdělila Jana Pikardová z firmy.

Svým způsobem největší "tankovnou" na světě je pražská O2 arena s kapacitou pro 17 000 lidí. "Již třináctým rokem tam pečujeme o světově unikátní pivní hospodářství s pivními tanky v pivním sklepě areny," řekl Barvík ze Staropramenu.

Zvyšující se zájem hostů o tankové pivo eviduje i další z velkých hráčů na trhu, Budějovický Budvar. "Tankovny budujeme i v zahraničí - v současnosti již fungují na Slovensku, ve Spojeném království a před několik dny byla otevřena první restaurace tohoto typu v Polsku," vysvětlil mluvčí Budvaru Petr Samec.

Tanky ve svých hospodách vítají rovněž jejich majitelé. "Pivaři vnímají pivo z tanků jako čerstvější a lépe pitelné, nám navíc odpadá manipulace se sudy. Kromě toho skutečnost, že nemáme uložené peníze ve vratných obalech, nám vylepšuje hospodaření," říká například Michal Zvěřina, který v pražských Dejvicích provozuje dvě tankové restaurace s pivem Gambrinus.

Pivovary loni v Česku vyrobily nejvíce piva v historii, výroba dosáhla skoro 20,1 milionu hektolitrů, meziročně o 2,2 procenta více. Vývoz vzrostl o 13,3 procenta na 4,14 milionu hektolitrů. Na domácí trh šlo o 0,2 procenta méně, výstav včetně nealkoholické piva tak činil 16,25 milionu hektolitrů. Domácí spotřeba na hlavu klesla o litr na 143 litrů.

O čtvrtinu stoupla tuzemská spotřeba piva v plechovkách, prodalo se ho sedm procent. Naopak o procento klesl zájem o lahvové pivo a o tři procenta o sudové pivo. Prodej piva v PET lahvích klesl o čtyři procenta a činil 12 procent trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy