Státním zaměstnancům stoupnou od listopadu platy o tři procenta, schválila vláda

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 19. 10. 2015 10:05
Vyšší plat dostanou například úředníci, knihovníci, pracovníci v sociálních službách, policisté, hasiči nebo učitelé. Od ledna pak o pět procent porostou platy ve zdravotnictví. Návrh ministerstva práce schválila vláda cestou vlakem do Ústí nad Labem, kde má dnes výjezdní zasedání.
Přidáno mají dostat i hasiči. (Ilustrační foto)
Přidáno mají dostat i hasiči. (Ilustrační foto) | Foto: Thinkstock

Praha - Platy zaměstnanců veřejného sektoru od listopadu vzrostou. Úředníkům, knihovníkům, pracovníkům v sociálních službách, umělcům, policistům či hasičům by se měly od listopadu zvednout tarify o tři procenta, učitelům o 3,3 procenta. Vláda návrh ministerstva práce schválila cestou vlakem do Ústí nad Labem, kde má dnes výjezdní zasedání.

Přidáno dostanou i zaměstnanci ve zdravotnictví, platový tarif se jim zvýší od ledna příštího roku, a to o pět procent. Zdravotnická zařízení na zvýšení platů pro téměř 80 tisíc lidí dostanou 1,4 miliardy korun.

"Platy ve veřejném sektoru jsou dlouhodobě podhodnoceny, k jejich zmražení došlo hlavně mezi lety 2009 až 2013. Zvýšení si můžeme dovolit i díky pozitivnímu ekonomickému vývoji. Na navýšení jsme se shodli v rámci vlády i během jednání se zástupci odborových organizací," uvedla ministryně práce Michaela Marksová.

Už koncem září vláda rozhodla o posílení letošních výdajů rozpočtu na platy o 866,03 milionu korun. Pro příští rok by do tříprocentního zvýšení platů i s odvody mělo putovat 2,5 miliardy korun. Kromě toho by na přidání učitelům o 3,3 procenta mělo být 1,92 miliardy. Celkem 149 000 lidí pak platí kraje, města a obce. Tříprocentní přidání by je mělo od listopadu vyjít na 1,5 miliardy.

Odbory se sice s vládou shodly na tom, že státní zaměstnanci mají dostat přidáno, chtěly ale, aby státním zaměstnancům platy vzrostly o pět procent. Podle nich by se tedy měly platy od listopadu zvýšit o tři procenta a o další dvě pak od ledna. Zdravotníci by navíc podle odborářů měli od Nového roku dostat přidáno deset procent.

Výhrady má například i Olomoucký kraj . Kvůli zvýšení platových tarifů bude prý letos muset na sociální služby dát o 3,2 milionu víc a v příštím roce pak o 20 milionů, navýšení dotace na to ale stačit nebude.

Podle ministerstva práce se na přidání v posledních dvou měsících mohou využít peníze z červencové finanční injekce 780 milionů do sociálních služeb. Dotace v příštím roce by zatím podle návrhu rozpočtu měly být nižší než letos. Měly by činit 8,2 miliardy, v tomto roce to bylo 8,36 miliardy, uvedlo ministerstvo práce.

Hlasování o limitech těžby

Vláda na výjezdním zasedání v Ústí nad Labem bude projednávat další osud těžebních limitů.

Podle informací ČTK jdou na jednání kabinetu dva návrhy, o nichž se bude pravděpodobně hlasovat. Protože vládní koalice nemá na prolomení limitů jednotný názor, bude mít zřejmě každý ministr možnost hlasovat pro jeden z návrhů. Oba návrhy, které má ČTK k dispozici, počítají s tím, že limity se na Bílině prolomí.

V postoji k dalšímu nakládání s dolem ČSA se ale usnesení liší. Jedno z nich počítá s návrhem Mládka (ČSSD), aby se rozhodnutí o ČSA odsunulo do roku 2020. Druhé z usnesení se omezuje pouze na to, že ministr průmyslu má do konce roku 2020 v rámci vyhodnocení energetické koncepce předložit analýzu potřeb hnědého uhlí.

V Ústí nad Labem vládu přivítaly stovky horníků skandováním "zrušte limity". Naopak heslem "zachovejte limity" se obraceli na ministry ekologičtí aktivisté. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSA) oběma rozděleným skupinám oznámil, že vláda nejspíše prolomí limity na dole Bílina a zachová je na dole ČSA.

Internetová anketa Křišťálová lupa jde do finále. Chcete vidět on-line deník Aktuálně.cz na vítězné příčce? Dejte nám svůj hlas zde. Děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy