Platit budou všichni. Německo má alternativní plán na mýtné

ČTK ČTK
31. 8. 2014 8:28
Dosavadní plán ministra dopravy počítá s mýtným pro všechny, ale vratkami pro německé řidiče. Ministr financí pracuje na jiném řešení.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Berlín - Německý ministr financí Wolfgang Schäuble pracuje na alternativním plánu zpoplatnění německých silnic pro osobní automobily. Informoval o tom německý časopis Spiegel. Dodal, že alternativní varianta by měla zatížit všechny uživatele německých silnic, a ne pouze zahraniční řidiče.

Nynější plán, který letos představil ministr dopravy Alexander Dobrindt, počítá se zpoplatněním všech německých silnic od roku 2016. Majitelům aut registrovaných v Německu by se však o cenu silniční známky snížila daň z vlastnictví motorového vozidla, takže by pro ně zpoplatnění silnic na rozdíl od zahraničních řidičů neznamenalo zvýšené náklady.

Dobrindtův plán však čelí z různých stran kritice. Evropská komise nyní zkoumá, zda neporušuje pravidla Evropské unie. Nedávný posudek právníků pro dolní komoru německého parlamentu například tvrdí, že plán by vedl k "nerovnému zacházení s domácími a zahraničními vlastníky automobilů, a tím k nepřímé diskriminaci".

Proti zpoplatnění všech německých silnic se navíc začali bouřit starostové německých příhraničních měst, podle kterých by plán narušil obchodní i mezilidské kontakty v pohraničí. Starostové rovněž vyjádřili obavy, že Česko v reakci na Dobrindtův návrh také zpoplatní silnice nižších tříd.

 

Právě se děje

Další zprávy