Pivovary Lobkowicz prodaly nové akcie, staré neudaly

ČTK ČTK
23. 5. 2014 12:12
Za získané peníze chce společnost investovat do distribuční sítě, ale i do průniku na trhy bývalého Sovětského svazu.
Lobkowicz
Lobkowicz | Foto: Pivovary Lobkowicz

Praha - Skupina Pivovary Lobkowicz prodala ve veřejné nabídce všech 2,3 milionu nově vydaných akcií, dalších 230 tisíc akcií je předmětem nadlimitní opce. Nabídková cena akcie pro obchodní a institucionální investory byla stanovena na 160 korun.

Součástí nabídky mělo být původně dalších 3,4 milionu akcií současných akcionářů. Ti se však rozhodli, že si své cenné papíry ponechají, informovala firma v tiskové zprávě.

Akcie společnosti se začnou obchodovat na pražské burze 28. května. Kromě tuzemských investorů o ně projevili zájem také investoři z Rakouska, Polska, Maďarska a Slovenska.

Celkový objem obchodovaných akcií včetně opce dosahuje bezmála 405 milionů korun, což odpovídá tržní kapitalizaci ve výši 1,87 miliardy korun, uvedla firma.

Investice do distribuce i nová akvizice

"Uvedení akcií na trh nám přinese kapitál pro další rozvoj společnosti, a to jak v České republice, tak na exportních trzích," řekl předseda představenstva a generální ředitel společnosti Zdeněk Radil.

Z peněz získaných z emise chce skupina až 200 milionů korun investovat do rozšíření své distribuční sítě a získávání nových zákazníků v gastronomii. Zhruba sto milionů má být využito na předjednanou akvizici nejmenovaného pivovaru s ročním výstavem mezi osmdesáti a sto tisíci hektolitrů piva, kterou společnost plánuje dokončit letos.

Větší průnik na Východ

Investovat peníze z prodeje akcií hodlají Pivovary Lobkowicz také kvůli většímu průniku na zahraniční trhy, zejména na Slovensko, do Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu.

Pivovary Lobkowicz jsou pátým největším výrobcem piva v Česku. Součástí skupiny jsou pivovary v Uherském Brodě, Protivíně, Jihlavě, Hlinsku v Čechách, Klášteře Hradišti nad Jizerou, ve Vysokém Chlumci a Černé Hoře na Blanensku.

 

Právě se děje

Další zprávy