Pivovarem čtvrtstoletí se stal přerovský Zubr, porazil Litovel a Radegast

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 3. 2017 19:21
Pivovarem čtvrtstoletí tradiční soutěže lahvových piv Zlatý pohár Pivex se stal přerovský pivovar Zubr. Za pivovarem čtvrtstoletí z Přerova se umístil na druhém místě pivovar z Litovle a na třetím nošovický Radegast. Soutěže se v kategorii lahvových piv zúčastnilo 40 značek. Mezi tmavými vyhrál Litovel Dark, kategorii nealkoholických piv dominoval Birell polotmavý z pivovaru Radegast.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Brno - Pivovarem čtvrtstoletí tradiční soutěže lahvových piv Zlatý pohár Pivex se stal pivovar Zubr z Přerova. Stejný pivovar letos vyhrál se svým Grandem i mezi světlými ležáky a odváží si z Brna také vítězství v kategorii světlých výčepních piv se značkou Classic. Pořadatelé výsledky vyhlásili v Brně na galavečeru pivovarníků a sladovníků.

Soutěže se v kategorii lahvových piv zúčastnilo 40 značek. Mezi tmavými vyhrál Litovel Dark, kategorii nealkoholických piv dominoval Birell polotmavý z pivovaru Radegast. Ve spojené kategorii míchaných nízkoalkoholických piv a nealkoholických piv získal primát Litovel Pomelo.

Odborníci dnes v Brně hodnotili i sudová piva. Ve třech kategoriích soutěžilo 36 značek. Mezi světlými ležáky vyhrála jedenáctka Velkopopovický kozel, mezi výčepními pivy nefiltrované pivo od Rodinného pivovaru Bernard. Zvláštní kategorii měly i minipivovary, tam dominovala dvanáctka Dobřanská Hvězda.

Tradice Pivexu pochází z 90. let minulého století, kdy se na brněnském výstavišti konal i stejnojmenný veletrh. Soutěže se v devadesátých letech účastnilo i přes sto značek, vstup na akci měly jako součást poplatku za veletrh. Nyní musejí platit poplatky za každé přihlášené pivo. Pivex jako veletrh skončil v roce 2000. Velké pivovarské skupiny a výrobci technologií už o něj neměli zájem. Soutěž Pivex ale přežila veletrh a letos má jubileum.

Lahvové pivo se hodnotí ve dvou kolech, sudové v jednom. "Soutěž dává šanci jen pivovarům s vyrovnanou kvalitou tradičního českého nápoje a zároveň signalizuje pijákům piva jeho stav a výhled do nové sezóny. Pivovarům pak ukazuje, jak se vyvíjí jejich předpoklady úspěchu na pivních trhu," říká o soutěži nestor českého pivovarnictví Antonín Kratochvíle.

Organizátoři v pětiletých cyklech vyhodnocují pivovary z dlouhodobého pohledu podle dosažených výsledků. Za pivovarem čtvrtstoletí z Přerova se umístil na druhém místě pivovar z Litovle a na třetím nošovický Radegast.

 

Právě se děje

Další zprávy