Piloti smutní, o bezpečnost nešlo. Germanwings už létají

Tereza Holanová Tereza Holanová
25. 3. 2015 12:06
Spekulace, že piloti odmítli létat kvůli technickým problémům zříceného letounu, majitel Germanwings odmítá.
Přepážka Germanwings na letišti v Kolíně nad Rýnem
Přepážka Germanwings na letišti v Kolíně nad Rýnem | Foto: Reuters

Kolín - Německé aerolinky Germanwings se vrátily k běžnému provozu. Kvůli úterní nehodě ve francouzských Alpách, při které cestou z Barcelony do Düsseldorfu zahynulo celkem 150 lidí, zrušily dnes jen jeden let. Konkrétně šlo o spoj z Kolína nad Rýnem do Londýna, který měl odlétat dnes v 7:10.

"Někteří členové posádky vzhledem ke svému zármutku dnes ještě nebudou pracovat," uvádí také aerolinky v tiskové zprávě. Na zhruba čtyřiceti letech jim vypomůže jedenáct zaměstnanců převážně Lufthansy, Air Berlin nebo třetího největšího leteckého dopravce v Německu TuiFly. Údajné obavy pilotů o bezpečnost strojů Germanwings byly podle firmy jen nepodloženou spekulací.

Pasažérů v Praze se omezení související s úterní tragédií nijak nedotkla. "Aktuálně aerolinka nezrušila žádný z letů z Letiště Václava Havla Praha nebo na něj," uvádí mluvčí Českého Aeroholdingu Marika Janoušková. Mezi Prahou a německými městy Kolín nad Rýnem, Hamburg a Düsseldorf zajišťují aerolinky 26 spojů týdně.

Problém s dvířky podvozku

Ve středu aerolinky zrušily podle italské agentury ANSA zhruba třicet letů, například do Madridu, Londýna nebo Stockholmu.

Německý list Spiegel přitom v úterý večer přišel se zprávou, že zřícený letoun A320 trpěl technickými potížemi a den před nehodou byl hodinu v servisu. Piloti v Düsseldorfu a Stuttgartu tedy podle něj odmítli letět právě z tohoto důvodu – dokud neproberou s managementem problém týkající se "letadel nezpůsobilých k letu".

Výkonný ředitel společnosti Lufthansa Carsten Spohr, pod kterou Germanwings spadají, ale podobnou spekulaci odmítl. Letadlo podle něj problémy skutečně mělo, ale jen se záklopy, ze kterých při přistávání vyjíždí příďový podvozek, což prý nijak neohrožovalo bezpečnost pasažérů. Závada byla podle zástupců Lufthansy navíc odstraněna.

"Cílem opravy bylo pouze odstranit hluk, který dvířka vydávala. S letadlem se pak již od pondělní desáté hodiny ranní znovu létalo," dodává mluvčí Lufthansy Barbara Schädler s tím, že stroj zvládl před nehodou již několik letů bez problému.

Lepší nevstupovat do kokpitu

Ke zrušení letů podle ní v úterý došlo z osobních důvodů pilotů, které zasáhla smrt šesti členů posádky. Totéž uvádí i Germanwings. "Těmto okolnostem rozumíme, protože členové posádky přišli při nehodě o své drahé kolegy," stojí ve středeční tiskové zprávě.

Stejně hovoří i mluvčí odborů Lufthansy Joerg Handwerg. "Rozhodnutí pilotů nemá nic společného s bezpečností. Toto je ale taková citová rána, že je lepší nevstupovat do kokpitu," uvádí podle německého listu The Local.

 

Právě se děje

Další zprávy