Piloti Lufthansy jdou znovu do stávky, dotkne se i Česka

ČTK ČTK
1. 12. 2014 9:49
Letos již několikátá stávka německých aerolinek omezí také spoje mezi Prahou, Frankfurtem a Mnichovem.
Rozhovory o důchodovém programu pilotů krachly. V Lufthanse se stávkuje dál.
Rozhovory o důchodovém programu pilotů krachly. V Lufthanse se stávkuje dál. | Foto: Reuters

Berlín - Největší německé aerolinky Lufthansa ruší téměř polovinu pondělních a úterních letů kvůli stávce pilotů, která začne dnes ve 12 hodin a potrvá do úterní půlnoci. Rušení spojů postihne i provoz na linkách z Prahy do Frankfurtu nad Mohanem a do Mnichova. Stávka zasáhne na 150 000 cestujících, uvedla televize n-tv.

Od dnešního poledne se protest týká letů na krátkou a střední vzdálenost, v úterý ve tři hodiny se připojí piloti mezikontinentálních letů a piloti nákladních letadel společnosti Lufthansa Cargo.

Zhruba polovina odvolaných letů

Aerolinky však začaly rušit spoje už od dnešního časného rána. Podle mluvčí firmy Barbary Schädlerové k tomu společnost vedou logistické důvody: potřebuje mít letadla připravená na správných letištích, aby mohla obnovit provoz bezprostředně po skončení stávky. Celkem Lufthansa odvolala 1350 z 2800 pravidelných letů.

Omezení provozu podle náhradního letového řádu zveřejněného na stránkách Lufthansy postihne i linky mezi Českem a Německem. Mezi zrušenými spoji jsou tři páry dnešních letů mezi Prahou a Frankfurtem. V úterý se neuskuteční čtyři páry letů mezi Prahou a Frankfurtem, odpadne i jeden pár spojů mezi Prahou a Mnichovem.

Němečtí cestující vyjadřují pro stávku jen malé pochopení. V anketě televize N24 uváděli, že uspořádání devíti stávek v jediném roce považují za nepřiměřené. Odborům i vedení firmy stejnou měrou vytýkají neochotu ke kompromisům, která podkopává důvěryhodnost aerolinek.

Krach jednání o důchodech

Odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit (VC) vyhlásil stávku poté, co oznámil krach jednání s vedením Lufthansy o podobu důchodového programu, který vznikl před desítkami let. Piloti podle něj mají možnost odejít předčasně do penze v 55 letech a aerolinky jim až do dovršení zákonného důchodového věku vyplácejí část předchozí mzdy.

Lufthansa chce nyní posunout věk pro odchod do penze na 59 let, což zdůvodňuje tím, že si ve vysoce konkurenčním prostředí nemůže dovolit udržet program v dosavadní podobě.

Vedení Lufthansy podle odborového svazu nepřistoupilo na kompromis. Lufthansa naopak tvrdí, že v nejnovějším kole rozhovorů učinila několik ústupků, včetně souhlasu s pětiprocentním zvýšením mezd. Odchod pilotů do penze v 55 letech ale odmítá.

Kvůli sporu se letos konalo už osm stávek zaměstnanců Lufthansy, což provozní zisk firmy snížilo o 160 milionů eur. Aerolinky v důsledku toho letos již dvakrát snížily odhad provozního zisku pro rok 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy