Piloti Lufthansy dál stávkují za důchody. Zrušeno 800 letů

ČTK ČTK
20. 3. 2015 10:10
Stávka dnes postihla lety Lufthansy na evropských a vnitroněmeckých linkách. Na lince z Prahy do Frankfurtu dnes ráno neodletěly první dva spoje.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Berlín - Stávka pilotů největších německých aerolinek Lufthansa dnes postihne asi 94 tisíc cestujících. Firma také uvedla, že kvůli stávce zrušila na 800 letů plánovaných od 05:00 SEČ do půlnoci. Protestní akce, kterou odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit (VC) vyhlásil kvůli sporu o důchodový program, ovlivní i spojení Německa s Českou republikou. Na lince z Prahy do Frankfurtu nad Mohanem a zpět dnes ráno neodletěly první dva spoje.

Stávka dnes postihla lety Lufthansy na evropských a vnitroněmeckých linkách. Bez komplikací létají na krátkou a střední vzdálenost nízkonákladové aerolinky Germanwings a Eurowings, které patří do koncernu Lufthansy. Lufthansa také vypravuje podle pravidelného letového řádu letadla na mezikontinentálních linkách.

Protestní akce se projevila i na linkách do Česka. Celkem Lufthansa odvolala čtyři páry spojení mezi Prahou a Frankfurtem, první z letů měl pravidelný odlet v 06:50 SEČ z Prahy a poslední měl přistát na Letišti Václava Havla ve 22:30 SEČ. Odvolány jsou také čtyři lety na lince do Mnichova, jsou to spoje odlétající z Prahy ve 13:15 a 20:00 SEČ a spoje s příletem na Letiště Václava Havla ve 12:30 a 19:20 SEČ.

Stávka pilotů trvá už třetí den a protáhne se nejméně do soboty. Ve středu, stejně jako dnes, stávkovali piloti letů na krátkou a střední vzdálenost, v sobotu se protest bude týkat stejně jako ve čtvrtek mezikontinentálních a nákladních letů. Lufthansa očekává, že celkem stávka postihne na 200 tisíc cestujících. Hospodářské následky protestu dosud nevyčíslila.

Rok sporů o důchody

Spor mezi svazem VC a vedením Lufthansy se táhne už rok. Piloti požadují zachování přechodného opatření, které jim umožňuje odejít do penze v 55 letech a podle něhož jim Lufthansa do dovršení zákonného důchodového věku vyplácí část mzdy. Aerolinky chtějí pro nové zaměstnance posunout věkovou hranici na 59 let. Zákonný důchodový věk v Německu je nyní 65 let, postupně by se měl zvýšit na 67 let.

Německá veřejnost ale podle televize n-tv ukazuje stále menší podporu k požadavkům pilotů. Mnoho Němců je přesvědčeno, že požadavky svazu VC jsou přehnané, zejména s ohledem na výši mezd pilotů. Nástupní plat pilotů u Lufthansy činí 55 000 eur (1,5 milionu Kč) ročně, piloti na vrcholu kariéry vydělávají s příplatky až 255 000 eur (sedm milionů Kč) ročně. Průměrný plat v Německu činí 41 000 eur (1,1 milionu Kč) ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy