Piloti Lufthansy chystají další stávku, tentokrát v Mnichově

ČTK ČTK
9. 9. 2014 11:42
Odbory se dlouhodobě přou s vedením aerolinek o důchodový program. Lufthansa chce zvýšit průměrný věk odchodu do penze, což se pilotům nelíbí.
Foto: Reuters

Mnichov/Praha - Piloti německých aerolinek Lufthansa na letišti v Mnichově vyhlásili na středu osmihodinovou stávku. Je to již třetí stávka pilotů největších německých aerolinek za dva týdny. Piloti se tak snaží přimět Lufthansu k novému jednání o důchodovém programu, napsala agentura Reuters.

Stávka se má uskutečnit od 10 do 18 hodin a podle odborového svazu pilotů Vereinigung Cockpit by v tuto dobu nemělo vzlétnout žádné letadlo. Mezi Mnichovem a Prahou má Lufthansa podle svých internetových stránek ve středu naplánovaných celkem osm přímých letů, čtyři z Prahy do Mnichova a čtyři zpět. Z toho čtyři lety (po dvou v každém směru) mají odlet v době stávky.

Sledujte web

Podle mluvčí pražského Letiště Václava Havla Evy Krejčí sice zatím žádný z těchto letů zrušen nebyl, ale to se může změnit. "Doporučuji cestujícím sledovat webové stránky Lufthansy, kde jsou aktuální informace. Letecká společnost pak se svými klienty řeší i případné náhradní spojení," sdělila Krejčí.

Koncem srpna se uskutečnila stávka v nízkonákladové divizi Lufthansy Germanwings. Minulý týden stávkovali piloti na letišti ve Frankfurtu. Mnichov je pro Lufthansu druhým největším německým letištěm po Frankfurtu a stávka připadne na dobu, kdy se v Bavorsku blíží konec letních prázdnin, upozornila agentura DPA.

Kvůli šestihodinové stávce pilotů na letišti ve Frankfurtu musela Lufthansa minulý týden zrušit 218 letů. Kvůli stávce pilotů nízkonákladových Germanwings bylo zrušeno přes 100 letů a aerolinky odhadly hospodářské škody na více než deset milionů eur (276,4 milionu korun).

Spor o odchod do důchodu

Odbory pilotů se dlouhodobě přou s vedením aerolinek o důchodový program. Lufthansa chce zvýšit průměrný věk odchodu do důchodu, což se pilotům nelíbí. Kvůli sporu už letos v dubnu uspořádali třídenní stávku, která zasáhla všechny aerolinky ze skupiny Lufthansy. Zrušeno bylo 3800 letů, stávka postihla 425 000 cestujících a způsobila Lufthanse škody v řádu desítek milionů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy