Piloti ČSA se připojí ke stávkové pohotovosti letušek

ČTK ČTK
27. 5. 2015 20:29
Podle ČSA by vyšší mzdy pro firmu představovaly neúnosné zatížení a odporovaly restrukturalizačnímu plánu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Piloti Českých aerolinií se ke stávkové pohotovosti připojí ve čtvrtek v poledne. Nepřistoupili tak na návrh kolektivní smlouvy předložený vedením firmy. ČTK to sdělil zdroj z ČSA. Stejný návrh aerolinií již v úterý odmítli stevardi a letušky, kteří stávkovou pohotovost zahájili už ve středeční poledne.

Letuškám a stevardům v únoru klesly mzdy o desítky procent. Navýšení platů v řádu tisíců korun navržené zprostředkovatelem vybraným ministerstvem práce ale dopravce nepřijal a navrhl výrazně nižší růst.

Podle ČSA by vyšší mzdy pro firmu představovaly neúnosné zatížení a odporovaly restrukturalizačnímu plánu. Cestující firma ujistila, že samotné zahájení stávkové pohotovosti se leteckého provozu nedotkne.

Kolektivní vyjednávání v ČSA trvá od loňského podzimu. V únoru, po vypršení platnosti staré kolektivní smlouvy, prosadilo vedení společnosti razantní snížení platů provozních zaměstnanců.

Mzdy některých letušek a pilotů klesly v únoru podle odborů až o 40 procent. Základní hrubý plat letušky podle nového mzdového výměru se tak snížil až na 15 000 korun. K tomu je ale podle ČSA ještě nutné započíst několik tisíc korun, které dostávají na dietách a kapesném.

Při započtení průměrně odlétaných 61 hodin činí podle ČSA čistý výdělek letušek zhruba 29 000 korun měsíčně. Piloti berou v rozmezí od 50 000 do více než 100 000 korun měsíčně. Záleží na počtu odlétaných let a na tom, zda pilot létá s vrtulovým, nebo proudovým letadlem.

ČSA prodělaly v roce 2013 téměř miliardu korun při tržbách převyšujících 13 miliard. Stát v dopravci drží necelých 20 procent akcií, většinu mají korejská společnost Korean Air (44 procent) a soukromá letecká společnost Travel Service (34 procent). Zbylých 2,26 procenta drží Česká pojišťovna. ČSA zaměstnávají necelých 700 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy