Penzijní fondy nechystají žaloby kvůli konci druhého pilíře

Olga Skalková
18. 6. 2015 12:25
Spuštění druhého pilíře a jeho propagace přišly penzijní společnosti na zhruba 200 milionů korun.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Penzijní společnosti se už zřejmě smířily s odepsáním investice spojené s rozjezdem druhého pilíře, hlavní části důchodové reformy prosazené vládou Petra Nečase. Pokud nynější vládní koalice vedená ČSSD systém zruší, nebudou se kvůli tomu soudit se státem. Vyplývá to z vyjádření šéfa Asociace penzijních společností Aleše Poklopa.

„V rámci asociace žádné přípravy tímto směrem neorganizujeme a nevím o tom, že by o tom některá penzijní společnost uvažovala. Nemáme to v plánu ani my,“ říká Poklop, který je zároveň šéfem Penzijní společnosti České spořitelny.

Penzijní společnosti už dříve uvedly, že spuštění druhého pilíře a jeho propagace je přišly asi na 200 milionů korun. Spoření ve druhém pilíři nabízelo původně šest penzijních společností - vedle České spořitelny také Allianz, ČSOB, Komerční banka, Česká pojišťovna a Raiffeisenbank, která však už dříve prodala klientský kmen České pojišťovně.

Podle Poklopa už zmíněné penzijní společnosti část těchto nákladů promítly na úkor svých loňských zisků. „Šlo hlavně o provize prodejcům. Byl to požadavek auditora,“ vysvětluje Poklop.

Také šéf Penzijní společnosti Komerční banky Pavel Racocha říká, že ani jeho firma nyní žádnou arbitráž nechystá. „Musím se ale chovat jako řádný hospodář a s definitivním rozhodnutím počkat na změny, které vláda chystá pro zatraktivnění penzijního připojištění, tedy takzvaného třetího pilíře,“ dodává Racocha.

Konec přijde ve dvou krocích

Pro nové zájemce se druhý pilíř důchodového systému uzavře zřejmě už za několik dnů. Příslušnou novelu zákona, kterou v dubnu schválili poslanci vládnoucí koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL, by dnes měli potvrdit i senátoři.

Vláda Bohuslava Sobotky chtěla zamezit spekulativnímu vstupu nových klientů penzijních společností. Rušení druhého pilíře proto rozdělila do dvou kroků. První, který nyní schvaluje Senát, zakazuje vstup nových klientů, dosavadních se zatím netýká. Druhý, který teprve projednají poslanci, pak od roku 2016 ukončí samotné fungování systému.

Vládní koalice chce současně posílit třetí pilíř důchodového systému, tedy dřívější penzijní připojištění. Od roku 2016 by si v něm nově mohly spořit i děti, respektive jejich rodiče. Má skončit hranice pro vstup do třetího pilíře, která je dnes na úrovni plnoletosti (18 let). Vláda chce také lidi motivovat k postupnému vybírání naspořených peněz v důchodovém věku. Od daní z výnosů tak osvobodí ty, kteří si nechají peníze vyplácet po dobu alespoň deseti let. Ministerstvo financí chce také zvýšit limit pro poplatky, které mohou lidem účtovat penzijní společnosti.

Chceme vyšší provize

Naopak oproti původnímu návrhu ministerstva financí vypadla z vládou schváleného materiálu část, která měla zvýšit provize pro prodejce produktů penzijních společností. Úpravy třetího pilíře, které vláda schválila, tak podle Asociace penzijních společností nejsou dostačující.

„Zájem o vstup do nových fondů je skoro na bodu mrazu. Snažíme se o zvýšení provizí znovu jednat, protože z vládního návrhu vypadlo. Bohužel je to teď kvůli debatám o omezení provizí pojišťovacích makléřů horké téma. Přitom i zvýšené provize pro naše prodejce by stále byly na mnohem nižší úrovni,“ říká Poklop.

Penzijní společnosti mohou vyplácet provize v maximální výši 3,5 procenta z průměrné mzdy, tedy zhruba 850 korun. Původní návrh počítal s dvojnásobným limitem. "Absence této úpravy je klíčová, protože nyní ubývá ve třetím pilíři kvartálně asi 40 000 účastníků. Prodejci totiž nejsou motivováni produkt prodávat," argumentuje mluvčí asociace Jan Sedláček.

 

Právě se děje

Další zprávy