Penta mění strategii. Zaměří se na velké firmy, malé prodá

ČTK ČTK
15. 4. 2014 11:22
Skupině Penta Investments loni klesl čistý zisk na 100 milionů eur, chce zúžit portfolio zhruba na polovinu.
Realitní projekt Florentinum, v němž je i nové sídlo Penty.
Realitní projekt Florentinum, v němž je i nové sídlo Penty. | Foto: Penta Investments

Praha - Skupině Penta Investments loni klesl čistý zisk na 100 milionů eur (zhruba 2,75 miliardy korun) z předloňských 147 milionů eur (asi čtyři miliardy korun). Jde o konsolidované výsledky podle mezinárodních účetních standardů.

Aktiva skupiny vzrostla o 0,6 miliardy eur na 6,5 miliardy eur - asi178,5 miliardy korun. Čistá hodnota aktiv Penty se zvýšila na 1,564 miliardy eur, uvedl partner Penty Marek Dospiva.

Skupina loni do nových projektů a expanzí investovala 200 milionů eur, v přepočtu 5,5 miliardy korun. Část z toho šla i do modernizace a rozvoje stávajícího portfolia.

Během loňského roku Penta zahájila a částečně uzavřela tři transakce - koupi sítě nemocnic v Polsku ECM Instytut Mediczny, koupi dvou polských sítí lékáren Partner Pharma a Apteka Mediq. Kupní cenu, 55 milionů eur (1,5 miliardy korun), za poslední jmenovanou síť přitom Penta podle Dospivy zaplatila teprve v pondělí.

V Bratislavě na Slovanech loni Penta koupila rezidenční projekt. Naopak v Česku se skupina zbavila sítě zdravotnických ambulancí MediClinic.

Zúžíme portfolio na polovinu

Skupina také poodhalila své plány na nejbližší roky. "Po dvaceti letech fungování měníme svou strategii na dlouhodobého hodnotového investora. Zužujeme portfolio z 20 na zhruba deset firem. Budeme se zaměřovat pouze na ty s minimální roční EBITDA (zisk před započtením úroků, daní, odpisů a amortizace) 20 milionů eur. Cílová EBITDA takových společností však je 50 milionů korun a více," prohlásil Dospiva.

Skupina Penta má na investice v letošním roce připraveno 500 milionů eur (13,7 miliardy korun). Chce koupit čtyři projekty, s jejichž majiteli nyní jedná.

Rozvíjet chce Penta hlavně stávající odvětví skupiny, především zdravotnictví, maloobchodu, výroby a finančních služeb v Česku, na Slovensku, v Polsku a Německu.

Aero neprodáme

Dospiva na tiskové konferenci také definitivně uzavřel téma možného prodeje výrobce letadel Aero Vodochody. Firma má prý velký potenciál, do roku 2017 by prý měla dokonce ztrojnásobit své tržby.

V minulých měsících dokonce nabírala nové zaměstnance. Problém však podle Dospivy představuje nedostatek kvalifikovaných pracovníků. "Uvažujeme o tom, že budeme muset obnovit vlastní studijní obor letecký technik," podotkl Dospiva.

Naopak chovatelského prodejce PetCentrum se chce Penta zbavit ještě v letošním druhém čtvrtletí.

 

Právě se děje

Další zprávy