Penny opět klame zákazníky. Jako českou kvalitu označuje potraviny z Polska, Slovenska či Německa

Jana Kohoutová Jana Kohoutová
29. 6. 2016 17:50
Penny Market opět označuje polské, slovenské či německé výrobky nápisem česká kvalita. Na svých webových stránkách na to poukázala Státní zemědělská a potravinová inspekce. Řetězec byl již v minulosti za tento svůj opakovaný prohřešek pokutován.
Česká kvalita z Polska.
Česká kvalita z Polska. | Foto: Státní zemědělská a potravinová inspekce

Brno - Společnost Penny Market má opět problémy s přesným značením původu potravin. Potravinový řetězec označuje některé výrobky nápisem "Česká kvalita" s grafickým vyobrazením české vlajky. To by bylo v pořádku, pokud by zemí původu výrobku byla skutečně Česká republika.

Státní zemědělská a potravinová inspekce ale na konci května v rámci svých kontrol zjistila, že Penny jako českou kvalitu opět označil i výrobky polské, slovenské a německé.

Jednalo se celkem o dvanáct položek, jejichž škála je poměrně široká. Lze jmenovat různé druhy ovocných jogurtů Jogobella, které jsou vyráběny v Polsku či Německu, řecký jogurt a eidam z Polska, salámy z Německa, rostlinný tuk na pečení rovněž z Německa a ztužovač šlehačky od Dr. Oetkera, který pochází ze Slovenska.

K tomuto zjištění dospěla inspekce na pěti prodejnách v severních Čechách, konkrétně v Mostě, Ústí nad Labem, ve Stráži pod Ralskem, Štětí a Mimoni. Společnost Penny Market se k celé situaci nevyjádřila, i když ji online deník Aktuálně.cz vyzval k reakci.

Informace, které Penny v prodejnách poskytlo zákazníkům, označuje inspekce na svých webových stránkách za zavádějící. Zákazníci dle regálové etikety přirozeně nabývají pocitu, že si kupují výrobek vyprodukovaný v České republice, což v těchto případech neodpovídá realitě, shrnula inspekce.

Obchodníci za takovéto prohřešky můžou dostat pokutu v maximální výši až deset milionů korun. Průměrná výše nicméně loni dosáhla "pouze" 60 tisíc korun.

Penny recidivista

Případy špatného označování zahraničních výrobků nejsou v Penny žádnou novinkou. Řetězec na začátku roku 2012 ani přes opakované výtky inspektorů neodstranil visačky s českou vlajkou u polských bramborových lupínků a od státu dostal pokutu ve výši 600 tisíc korun. Inspekce tehdy navíc objevila i další zboží s chybným štítkem.

Značný chaos v označování potravin má zmírnit novela z dílny ministerstva zemědělství, která by měla začít platit v průběhu letošního roku. Jednotná pravidla pro označování "českých" potravin už schválil parlament. Potraviny, které budou v České republice například pouze zabaleny, už nebudou moci být označovány českým logem, vlajkou ani nápisem. Neměly by tedy budit dojem, že se jedná o výrobky českého původu.

Některé potraviny jako například mléko, víno či nezpracované potraviny (maso, ovoce a zelenina) nebude možné označit jako české, pokud nebudou stoprocentně pocházet z České republiky. U potravin s více surovinami k tomu bude stačit 75 procent použitých složek.

 

Právě se děje

Další zprávy