Pendolino zlepší spojení na západ Čech do Plzně a Chebu

Petr Kučera Petr Kučera
12. 9. 2014 7:19
České dráhy vyjdou vstříc přepravní špičce, počet rychlovlaků prodloužených do Plzeňského a Karlovarského kraje ale nerozšíří.
Foto: České dráhy

Praha – Rychlovlak Pendolino budou moci více využívat i lidé z Plzně nebo Chebska. České dráhy od poloviny prosince vylepší jízdní řád tak, aby vyhověl i hlavní přepravní špičce lidí směřujících do hlavního města nebo na Moravu za prací či celodenní návštěvou.

Dva páry pendolina – prakticky prodloužení vybraných spojů z hlavní linky mezi Prahou a Ostravou – jezdí na západ Čech už od loňského prosince. Kromě Plzně a Chebu slouží také jako rychlé spojení s Mariánskými Lázněmi a Františkovými Lázněmi, kde jízdu končí.

Dosud ale odjíždějí dva rychlovlaky ráno a dopoledne z Prahy na západ Čech s dvouhodinovým odstupem za sebou, do Prahy se vracejí odpoledne. Nově mají odjíždět z Prahy kolem 10:40 a 16:40, v opačném směru pak přibližně v 6:45 a 14:45 z Chebu, respektive v osm a šestnáct hodin z Plzně.

Původně bylo ve hře i rozšíření párů rychlovlaků ze dvou na tři, nakonec ale návrh jízdního řádu počítá se zachováním dosavadních dvou. Jeho definitivní podobu představí České dráhy až v polovině listopadu, výraznější změny oproti návrhu už se ale neočekávají.

Zcela nově pak České dráhy od poloviny prosince prodlouží jeden pár pendolina také v opačném směru – z Ostravy přes Žilinu a Poprad-Tatry do Košic. Z Prahy má vyjet mezi šestou a sedmou hodinou ranní, v Košicích by měl být po druhé hodině odpolední. Zpět by se měl z Košic vracet po třetí hodině odpolední a dorazit do Prahy mezi desátou a jedenáctou večerní.

Prodloužení svých vybraných spojů do Košic už dříve oznámili oba konkurenti Českých drah na lukrativní trati mezi Prahou a Ostravou, tedy společnosti RegioJet a Leo Express.

 

Právě se děje

Další zprávy