Pegas Nonwovens má za sebou rok s rekordní produkcí i výnosy

ČTK ČTK
30. 4. 2015 11:28
O rekordní výrobu se postaralo hlavně zprovoznění linky v Egyptě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: HN – Matej Slávik

Znojmo - Znojemský výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens loni zažil nejúspěšnější rok. Poprvé v historii přesáhla jeho produkce 100 000 tun především díky plně zprovozněné lince v Egyptě. Tamější objem výroby chce do budoucna ještě zvyšovat vzhledem k ustálené bezpečnostní a politické situaci, uvedl generální ředitel František Řezáč ve výroční zprávě, kterou firma dnes zveřejnila. Rekordní měla firma loni i výnosy zhruba 6,3 miliardy korun.

"Egyptská linka byla hlavním tahounem úspěšné ekonomiky a po celý rok 2014 fungovala podle našeho očekávání," poznamenal Řezáč. K rekordním hospodářským výsledkům přispěly i prodeje technicky vyspělých materiálů a také optimalizace výroby, v níž hodlá firma pokračovat i v letošním roce. "Očekáváme, že letos produkci dále mírně navýšíme a EBIDTA se bude pohybovat mezi 44 a 48,5 miliony eur," uvedl Řezáč.

Loni EBIDTA, tedy zisk před započtením úroků, daní a odpisů vzrostl meziročně o 22 procent na 47,2 milionu eur (1,3 mld korun).

K optimismu vedení společnosti vede i skutečnost, že se loni poprvé v její historii povedlo vydat dluhopisy za 2,5 miliardy korun, o něž byl velký zájem. Jde o alternativu střednědobého financování. Výnosem z emise firma splatila část bankovních úvěrů. Společnost chce také využít příznivé situace na finančních trzích a refinancovat bankovní dluh. Na konci roku činil čistý dluh 142 milionů eur (3,9 mld Kč). "Na valné hromadě představenstvo navrhne výplatu dividendy 1,15 eura (32 Kč) na akcii," sdělil Řezáč. Je to o pět centů více než loni.

Klíčovými trhy zůstávají západní, střední a východní Evropa a Rusko. Postupně chce společnost více expandovat na Středním Východě a v severní Africe díky nové lince. Klíčové jsou pro ni tři druhy produktů. Jsou jimi materiály pro výrobu dětských plen, inkontinenčních pomůcek pro dospělé a potřeb pro dámskou hygienu. Západoevropský trh je sice saturovaný, nicméně vzhledem ke stárnutí populace vidí Pegas příležitost růst na trhu inkontinenčních pomůcek.

Společnost je součástí mezinárodního holdingu se sídlem v Lucembursku, v Česku má výrobní závody ve Znojmě a v Bučovicích. Zaměstnává 570 lidí. Vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu, které se využívají nejen pro hygienu, ale i ve stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví. Firma je veřejně obchodovaná na burzách v Praze a ve Varšavě.

 

Právě se děje

Další zprávy