Pavel Telička odejde ze správní rady NWR, vlastníka OKD

Ekonomika Luboš Kreč, Ekonomika
4. 4. 2014 17:00
Telička reaguje na neshody ministra financí Andreje Babiše (ANO) s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem z ČSSD ohledně miliardové státní pomoci při útlumu Dolu Paskov.
Pavel Telička
Pavel Telička | Foto: Tomáš Adamec

Praha – Pavel Telička, lídr hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu, odejde ze správní rady společnosti New World Resources (NWR).

"Budeme o tom mluvit v dubnu a pochopitelně k tomu kroku dojde," řekl online deníku Aktuálně.cz.

Telička tak reaguje na neshody ministra financí Andreje Babiše (ANO) s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem z ČSSD. Mládek navrhuje, aby stát nesl náklady na útlum Dolu Paskov na Frýdeckomístecku ve výši 1,1 miliardy korun za podmínky, že společnost OKD (vlastněná NWR) zachová ztrátovou těžbu do konce roku 2016 – tedy o dva roky déle, než plánuje.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je zásadně proti, stát by neměl podporovat soukromou firmu ani podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka.

Ujasněte si to v ANO

Mládek uvedl, že Telička jako zástupce NWR podpořil plán útlumu těžby, s nímž přišlo jeho ministerstvo. "Jenom nevím, proč to nevysvětlil panu Babišovi, svému politickému šéfovi," řekl.

Přidal se také premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD: "Asi by bylo dobře, aby si v hnutí ANO tuto otázku sami ujasnili. Pokud Babiš a ministerstvo financí mají připomínky k hospodaření OKD, měli by dotazy směřovat na Teličku,“ dodal.

Nikoho jsem nepřesvědčoval

"Jako člen správní rady NWR jsem se podílel na rozhodnutí o ukončení dlouhodobě ztrátového Dolu Paskov. I když na cenu uhlí na světových trzích - a tedy na ztráty Dolu Paskov - jsem samozřejmě neměl vliv, nechtěl jsem opustit funkci jednoho z členů správní rady dříve, než se pokusím přispět k hledání řešení sociální situace v regionu. V tomto směru jsem se také angažoval,“ vysvětluje Telička.

"O této věci jsem však v ANO nikdy nikoho nepřesvědčoval a přesvědčovat nebudu,“ zdůrazňuje Telička.

Rozpory ohledně státní pomoci chce ČSSD probrat na koaliční radě, která se uskuteční příští středu po jednání vlády.

Upozornění vydavatele: Spoluvlastníkem firmy NWR je Zdeněk Bakala, který vlastní také Centrum Holdings, vydavatele deníku Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy