Papírový dopis pošlete z počítače, láká firmy nová služba

Ekonomika Ekonomika
27. 4. 2015 13:44
Za projektem ČP Cloud stojí podnikatel Daniel Bartek a investiční fond RSJ, spolupracují s Českou poštou.
Foto: ČP Cloud

Praha – Společnost ČP Cloud ve sdružení s Českou poštou spustila ostrý provoz služby, která umožňuje odesílat papírové dopisy z počítače podobně jako e-mail. Nabízí také zabezpečený archiv a evidenci dopisů, adresáře a dokáže v případě potřeby prokázat obsah odeslaných zásilek.

Uživatelé služby, mezi něž mají patřit především firmy, odešlou dokument elektronicky ve formátu PDF, zatímco příjemci jej doručí Česká pošta vytištěný a v papírové obálce.

Základní cena za odeslání jednoho dopisu je 22,19 korun a vedle samotného poštovného zahrnuje také čtyři strany barevného oboustranného tisku, papíry, obálky či archivaci. Základní cena za doporučený dopis je 36,95 korun včetně DPH.

Pokud ale firma odesílá přes deset dopisů měsíčně, vyplatí se jí podle provozovatelů zaplatit některý z ročních paušálů. I při jejich využití sice nadále platí za každý dopis, ale jednotková cena výrazně klesá. Například s ročním paušálem 604 korun (s DPH) přijde jeden dopis na 18,56 koruny, s paušálem 24 199 korun na 11,92 koruny.

Samotné poštovné České pošty v tomto případě činí devět korun místo běžných třinácti. Zbytek částky tvoří služby ČP Cloud. O zisk se firma dělí se státní poštou. Pro klienty má být služba výhodná zejména díky úspoře času, například za cestu na poštu a související administrativu, vyšší cenu služby pak mají kompenzovat i úspory za tisk nebo papír.

Za projektem ČP Cloud stojí podnikatel Daniel Bartek a investiční fond RSJ. "V zahraničí, například na Slovensku, v Německu či Nizozemsku, jsou podobné služby běžné a provozují je jak přímo poštovní instituce, tak specializované firmy. V Česku jednoduchá aplikace podobného rozsahu a bezpečnosti stále chyběla," říká Bartek. Vzdálené servery provozují České radiokomunikace. Dopisy tisknou a vkládají do obálek stroje.

 

Právě se děje

Další zprávy