Pád ruské ekonomiky české oživení nestopne, říkají analytici

ČTK ČTK
16. 12. 2014 16:39
Propad o desetiny procentních bodů by měla vykompenzovat mimo jiné nízká cena ropy.
Hodnota rublu mizí před očima.
Hodnota rublu mizí před očima. | Foto: Reuters

Praha - Očekávaný velmi silný pokles ruské ekonomiky, jehož předzvěstí je pád rublu, téměř jistě podle analytiků oslovených ČTK sníží objem vývozu do této země. Zároveň by pokles ruské ekonomiky mohl vést k oslabení růstu tuzemské ekonomiky, a to maximálně o 0,3 procentního bodu.

Propad by ale měla vykompenzovat mimo jiné nízká cena ropy. Celkově oživení české ekonomiky tak není podle ekonomů ohroženo, je totiž taženo především domácí poptávkou a ne zahraničním obchodem.

"Pokud by ruská ekonomika ztratila v příštím roce tři procenta, mohlo by to podle mého názoru ukousnout z českého růstu okolo 0,3 procentního bodu," uvedl hlavní ekonom Ery Jan Bureš.

I podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška propad ruského HDP sníží růst české ekonomiky o 0,3 až 0,4 procentního bodu. "Hloubku propadu ruského HDP je těžké odhadnout dřív, než dojde ke stabilizaci ceny ropy," upozornil. Růst českého HDP ekonomové v příštím roce odhadují kolem 2,4 procenta.

Hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda očekává oslabení vzájemného obchodu Ruska a Německa a Ruska a zemí eurozóny, což bude mít zprostředkovaně vliv na český zahraniční obchod. "Na druhou stranu, tuzemská ekonomika roste v průběhu roku stále zřetelněji díky domácí poptávce, role zahraničního obchodu již není tak určující, jako byla například při krátkodechém oživení v roce 2011," uvedl.

Padající rubl sám o sobě podle Bureše ale nemá výraznější dopad na středoevropské ekonomiky. "Může ovšem způsobit problém individuálním exportérům, kteří fakturují v rublech a nemají své pozice zajištěné," dodal.

Za současných okolností je podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka slabý rubl pro Rusko přítěží, neboť zdražuje dovážené zboží pro firmy i domácnosti. "Z pohledu českých firem se prostor pro vývoz do Ruska dále zužuje. V říjnu se vývoz z ČR do Ruska v meziročním srovnání propadl o 18,5 procenta. Kvůli rublu se pokles může dále prohloubit," uvedl.

Naopak Česko z Ruska dováží především komodity, se kterými se většinou obchoduje v dolarech. "Pokles kurzu rublu tedy dovoz ropy, zemního plynu a dalších komodit nezlevní," dodal Marek.

 

Právě se děje

Další zprávy