Oprava střechy hlavního nádraží vyjde na půl miliardy

Ekonomika Ekonomika
18. 10. 2013 10:28
Zbývající část rekonstrukce pražského hlavního nádraží má být hotova do konce roku 2015.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zbývající část rekonstrukce hlavního vlakového nádraží v České republice má být hotova do konce roku 2015. Po historické Fantově kavárně, jejíž oprava začala se zpožděním po odbavovacích halách nádraží, nyní konečně přijde na řadu i mohutná střecha nad nástupišti.

Jak píše deník E15, Správa železniční dopravní cesty se po letech váhání a přešlapování odhodlala k poslední nutné velké investici na pražském hlavním nádraží. Kompletní rekonstrukce se dočká více než sto let stará ocelová konstrukce, která dvěma monumentálními oblouky zastřešuje první čtyři nástupiště. Náprava jejího dezolátního stavu si vyžádá půl miliardy korun.

„V současné době řešíme technologii realizace stavby s ohledem na možnosti omezení železničního provozu v této stanici," řekl deníku E15 Pavel Tesař, mluvčí Správy železniční dopravní cesty. Zahájení stavby je naplánováno na září příštího roku, hotovo má být do konce roku 2015 tak, aby se stihl vyčerpat i příspěvek z unijních fondů.

Hlavní nádraží je rozděleno mezi dva vlastníky. Odbavovací haly, historická Fantova budova a první nástupiště patří Českým drahám. Ty vše výměnou za rekonstrukci pronajaly na třicet let společnosti Grandi Stazioni. Zbylá nástupiště hlavního nádraží včetně podchodů a ocelové konstrukce patří správě železnic. 

Právě společnost Grandi Stazioni po obnově střechy, která je památkou z dob monarchie, dlouho neúspěšně volala. Rekonstrukci odbavovacích hal nádraží plnou nových obchodů dokončila firma v roce 2011.  Nyní opravuje historickou Fantovu budovu, kde má vzniknout restaurace.

 

Právě se děje

Další zprávy