Odbory v Amazonu natahují stávku. Vše dodáme, říká obchod

ČTK ČTK
17. 12. 2014 13:14
Stávka v pěti německých distribučních centrech trvá už od pondělí, skončit měla původně dnes.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Profimédia

Berlín - Stávka v německých distribučních centrech amerického internetového obchodu Amazon bude pokračovat. Odbory ve střediscích v Bad Hersfeldu a ve Werne dnes oznámily prodloužení protestu do soboty. Původně tam stávka, stejně jako v dalších čtyřech střediscích Amazonu, měla skončit dnes večer. Odborový svaz Verdi stávku svolal kvůli sporu s vedením firmy o platy a pracovní podmínky.

Od pondělí stávkují zaměstnanci Amazonu v Lipsku, v hesenském Bad Hersfeldu, v bavorském Grabenu a ve střediscích Rheinberg a Werne v Severním Porýní-Vestfálsku. V úterý se k nim připojili zaměstnanci závodu v Koblenci, takže se stávka vůbec poprvé rozšířila na šest z devíti německých distribučních středisek Amazonu.

Podle odborového svazu Verdi se v pondělí ke stávce připojilo 2300 zaměstnanců, v úterý 2500. Amazon udává v oba dny o 200 stávkujících méně. Celkem má Amazon v Německu přes 9000 kmenových zaměstnanců, v předvánoční špičce ale přijímá až 5000 dalších lidí na výpomoc.

Vedení Amazonu trvá na tom, že stávka nebude mít žádný vliv na dodávky zboží zákazníkům. Internetový obchod dnes oznámil, že zboží objednané před polednem 22. prosince dostanou němečtí zákazníci nejpozději 24. prosince. Výpadky německých středisek způsobené stávkou podle vedení Amazonu mohou nahradit závody v jiných evropských zemích.

Zvyšte mzdy

Odbory pořádají protesty v Amazonu už déle než rok a stávkou v předvánočním období chtějí Amazon zasáhnout mimořádně silně, protože tato část roku patří pro firmu z hlediska tržeb mezi nejdůležitější.

Svaz Verdi požaduje, aby Amazon zvýšil mzdy v distribučních centrech v souladu s kolektivními dohodami pro odvětví zásilkového obchodu a maloobchodu v Německu. Odbory si také stěžují na extrémní tlak na pracovní výkon, na porušování pracovních podmínek a na mimořádně vysoký podíl smluv na dobu určitou.

Amazon zvýšení mezd odmítá s tím, že jeho zaměstnanci jsou skladníci, takže se na ně vztahují kolektivní smlouvy pro odvětví logistiky. Jejich platy jsou podle firmy nad průměrem v tomto odvětví, zaměstnanci mají navíc nárok na vánoční prémie a příspěvek na penzijní připojištění. Amazon také odmítá obvinění, že pracovní podmínky jsou příliš tvrdé.

Amazon v září zahájil stavbu skladu v Dobrovízi u Prahy, který má být dokončen v červenci příštího roku. Práci v něm má najít až 2000 stálých zaměstnanců a do tří let od otevření i dalších 3000 sezonních pracovníků. Další sklad firma plánovala v Brně, ale kvůli průtahům ohledně územního plánu developer od záměru ustoupil.

 

Právě se děje

Další zprávy