Odbory: Na tripartitě chceme i ČNB. Bojí se další intervence

ČTK ČTK
28. 7. 2014 17:08
Podle Josefa Středuly se v posledních dnech objevily informace, že by ČNB mohla měnu oslabit na 28 korun za euro.
Josef Středula, předák Českomoravské konfederace odborových svazů
Josef Středula, předák Českomoravské konfederace odborových svazů | Foto: Lucie Kalivodová

Praha - Odbory a zaměstnavatelé chtějí do jednání na tripartitě o opatřeních na podporu hospodářského růstu vtáhnout také Českou národní banku (ČNB). Obávají se případného dalšího oslabení koruny.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je sice ČNB nezávislou institucí, stanovisko jejího guvernéra by ale mohlo tripartitní jednání obohatit.

Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly se v posledních dnech objevily informace, že by ČNB mohla měnu oslabit na 28 korun za euro.

"V posledních dnech došlo k aktivaci tématu, že by se ČR mohla připravit na devalvaci 28 korun za euro. Považujeme to za škodlivé. Odnesou to jen a jen občané," uvedl Středula. Podle něj by si tak lidé při přepočtu svých mezd na eura výrazně pohoršili.

Nyní je euro zhruba za 27,5 koruny. Člověk s průměrnou mzdou si tak vydělá necelých 900 eur, po případném oslabení by měl necelých 860 eur. Zatímco průměrný důchodce má nyní kolem 407 eur, pak by měl zhruba 390 eur, zmínil Středula.

Premiér se k informacím o případném oslabení koruny nevyjádřil. Uvedl pouze, že ČNB je nezávislá instituce. To by jejímu guvernérovi ale nemělo bránit se tripartitního jednání na podzim zúčastnit, míní předseda vlády. Podle něj by to diskusi o podpoře hospodářského růstu v Česku obohatilo.

 

Právě se děje

Další zprávy