Odboráři České rafinérské ráno vyhlásili stávkovou pohotovost, chtějí vyšší mzdy

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 9. 2015 16:47
Stávková pohotovost se týká všech 600 zaměstnanců firmy. Odbory chtějí o 2000 korun vyšší mzdy a o svých požadavcích jednají s vedením firmy bez výsledku od května. Další jednání by mělo probíhat přes zprostředkovatele, kterého určí ministerstvo práce.
Litvínovská rafinérie. Ilustrační snímek.
Litvínovská rafinérie. Ilustrační snímek. | Foto: Archiv HN - Radim Beznoska

Praha/Litvínov - Odboráři České rafinérské dnes v 8:00 vyhlásili stávkovou pohotovost na podporu svých požadavků zvýšení tarifů a smluvních mezd o 2000 korun. ČTK to dnes řekl předseda odborové organizace Martin Machačný.

Odbory nyní vyzvou ministerstvo práce a sociálních věcí, aby určilo zprostředkovatele, s nímž budou dále jednat. Vyjádření zaměstnavatele zjišťujeme.

O uzavření dodatku k platné kolektivní smlouvě odboráři zatím bez výsledku jednali od letošního května. "Jednání dál poběží přes zprostředkovatele," řekl Machačný. "Jsme otevřeni každému jednání, v případě, že by se společnost chtěla domluvit na nějakém konsenzu nebo kompromisu," dodal

Průměrná mzda bez manažerských platů je v České rafinérské nad 40 000 korunami. Podle odborářů je ale její součástí vysoké procento přesčasové práce. Pohotovost se týká všech zaměstnanců, tedy zhruba 600 lidí.

"Ze strany odborů jsme byli informováni o vyhlášení stávkové pohotovosti ve společnosti Česká rafinérská. Kolektivní smlouva pro letošní rok je podepsaná, na běžný provoz České rafinérské aktuální situace nemá vliv. O požadavcích odborů budeme jednat," uvedl mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda.

Česká rafinérská provozuje dvě největší ropné rafinérie v Česku situované v Litvínově a Kralupech nad Vltavou. Litvínov, větší z obou rafinérií, má kapacitu zpracování pět milionů tun ropy ročně, Kralupy mají kapacitu zpracování tři miliony tun ročně. Společnost získává ropu z ropovodu Družba v Rusku a ropovodu Ingostadt (IKL) v západní Evropě.

Vlastníkem České rafinérské je petrochemický holding Unipetrol. V letošním roce dokončil akvizici zbylého zhruba třetinového podílu v rafinérii od italské společnosti Eni.

 

Právě se děje

Další zprávy