Obří investice: Do Česka míří korejský výrobce pneumatik

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 5. 2014 17:50
Investice jihokorejského výrobce pneumatik Nexen do továrny na Žatecku by mohla dosáhnout rekordních 40 miliard korun.
Pneumatika Nexen
Pneumatika Nexen | Foto: Aktuálně.cz

Ústí nad Labem - Do průmyslové zóny Triangle na Žatecku míří jihokorejský výrobce pneumatik Nexen. V regionu s nejvyšší nezaměstnaností má Nexen vytvořit přes dva tisíce pracovních míst. Investice firmy by mohla v České republice dosáhnout až 40 miliard korun.

Informace zazněly na mimořádném zasedání zastupitelů Ústeckého kraje, kteří ve středu schválili prodej pozemku Nexenu.

Počáteční hodnota investice bude 22,8 miliardy korun, za ty firma postaví továrnu. V první fázi by měl Nexen zaměstnat tisíc lidí.

Pokud by Nexen skutečně postupně proinvestoval 40 miliard, šlo by o největší investici v Česku. Podle žebříčku agentury CzechInvest by tak firma odsunula na druhé místo nošovickou automobilku Hyundai, která do továrny investovala 30 miliard korun.

Zastupitelé už loni v listopadu schválili pro velkého investora slevu na prodej pozemku. Cena by se měla pohybovat mezi 150 a 350 korunami za metr čtvereční, přičemž standardní cena v zóně Triangle je 400 korun za metr čtvereční. Krajské zastupitelstvo tak strategickému partnerovi vyšlo vstříc, protože váhal mezi investicí na severu Čech, v Moravskoslezském kraji nebo v Polsku.

Nexen dodává pneumatiky pro automobilky Hyundai a Kia, které mají výrobní závody v Česku a na Slovensku, a také pro modely vozů Škoda Octavia a Rapid.

 

Právě se děje

Další zprávy