Obrazem: Zabavované domy, plačící bankéři, panika. Před 10 lety vypukla naplno krize

Obrazem: Zabavované domy, plačící bankéři, panika. Před 10 lety vypukla naplno krize
Globální krize se rodila již na přelomu let 2006 a 2007. Poté, co se úrokové sazby v USA vyšplhaly za dva roky z jednoho procenta na více než pět, začal růst počet nesplácených hypotečních úvěrů. Na rekordní úroveň se dostal zejména počet "rizikových hypoték", tedy půjček poskytovaných méně bonitním klientům. Na jaře 2007 kvůli obavám, že by problémy hypoték mohly mít vliv na finanční sektor a celou ekonomiku, začaly výrazně padat americké akcie. Na snímku je zabavování domů.
Největší francouzská veřejně obchodovaná banka BNP Paribas zmrazila už 9. srpna 2007 výběry hotovosti ze tří svých fondů, jež investovaly do rizikových hypoték v USA. Krize se tak přesunula do Evropy. Týž den Evropská centrální banka poskytla peněžnímu trhu injekci 94,8 miliardy eur. Na obrázku prezident banky Jean-Claude Trichet.
Řada významných bank, včetně švýcarské UBS a amerických Citigroup a Merrill Lynch ohlásily na podzim 2007 těžké ztráty za třetí čtvrtletí, což vyústilo v rezignaci jejich šéfů. Na obrázku John Thain, šéf Merrill Lynch na tiskové konferenci v Tokiu.
17. března 2008 společnost JPMorgan Chase oznámila, že koupí hroutící se investiční banku Bear Stearns, která se stala první velkou bankou, již zničila krize na úvěrových trzích.
Foto: Reuters
Reuters Ekonomika Dan Poláček Reuters, Ekonomika, Dan Poláček
16. 9. 2018 12:20
Podívejte se na klíčové okamžiky, které uvrhly svět do globální krize.
 

Právě se děje

Další zprávy