Zelená nafta pro zemědělce se vrací, vláda je pro

ČTK ČTK
2. 4. 2014 12:08
Daňové zvýhodnění pro zelenou naftu by se mělo vrátit na stejnou úroveň jako loni, vláda plní slib z koaliční smlouvy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Evropská komise

Praha - Vláda ve středu schválila návrh na zachování daňového zvýhodnění nafty pro zemědělce na loňské úrovni, kdy dostali zpět zhruba 1,3 miliardy korun.

"Vláda se dnes shodla, že v souladu s koaliční smlouvou se k takzvané zelené naftě vrátíme ještě letos. Bude připravena novela zákona o spotřební dani a vracíme se k podpoře na stejné úrovni jako v roce 2013. Byli bychom rádi, kdyby byl zákon účinný již letos. První možný termín je 1. červenec," uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podle stávajícího modelu to bude znamenat, že zemědělci dostanou zpět 40 procent daně u klasické motorové nafty a 57 procent u směsné nafty s bio příměsí.

Roční výše vratky by se v případě obnoveného zvýhodnění měla podle odhadů ministerstva zemědělství, které návrh vládě předložilo, pohybovat na úrovni zhruba 1,28 miliardy korun.

"V případě, že bude umožněno žádat o vrácení spotřební daně za naftu spotřebovanou od června, je hodnota této vratky spotřební daně odhadnuta na výši zhruba 0,85 miliardy korun," uvedlo dříve ministerstvo.

Vláda Petra Nečase v roce 2012 v rámci úsporných opatření nejprve schválila úplné zrušení zelené nafty. Zemědělci následně na protest na řadě míst země zpomalovali protestními jízdami strojů dopravu na silnicích.

Škrty Nečasovy vlády

Nečasův kabinet následně své rozhodnutí zmírnil, ukončení daňového zvýhodnění o rok odsunul a pro rok 2013 pouze snížil vratku z původních 60 na 40 procent. Ke konci loňského roku byla zelená nafta zrušena úplně.

Podle resortu většina států EU daňové zvýhodnění uplatňuje. Na základě nové analýzy slevu na daních zemědělcům z členských států EU neposkytují pouze Rakousko, Bulharsko, Nizozemsko a Slovensko. Čeští zemědělci by se tak na společném unijním trhu dostali do znevýhodnění.

"Znovuzavedení 'zelené nafty' je systémovým krokem zpátky, který zkomplikuje správu daně, zvýší administrativní náklady státu a především otevře obrovský prostor k daňovým únikům," reagoval na krok vlády místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Vláda by v případě podpory zemědělců měla spíše sáhnout k podpoře ve formě dotací. "Není potřeba kvůli tomu křivit daňový systém a otvírat dveře daňovým únikům," dodal Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy