Objem šedé ekonomiky by v ČR bezpečně pokryl výplatu důchodů

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 30. 1. 2015 13:30
Podíl šedé ekonomiky na tuzemském HDP vychází za loňský rok na 15 procent, což je pod evropským průměrem. Říká to studie společnosti Visa.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Objem šedé ekonomiky v Česku loni stoupl o zhruba deset miliard na 612 miliard korun. Letos by měl mírně stoupnout na 614 miliard korun. Vyplývá to ze studie karetní společnosti Visa s názvem Šedá ekonomika v České republice.

Podíl šedé ekonomiky na tuzemském hrubém domácím produktu (HDP) tak vychází za loňský rok na 15 procent, což je pod evropským průměrem. Ten činí 18,5 procenta. Pro srovnání: Šedá ekonomika by v Česku pokryla výdaje na sociální dávky, což je největší výdajová položka státního rozpočtu. Loni na sociální dávky stát vydal 496 miliard korun, z toho bylo 386 miliard na důchody.

"Šedá ekonomika je masovým fenoménem, který spočívá v práci načerno a nehlášení příjmů. Ekonomické podmínky a vládní úsilí měly za následek postupný pokles od roku 2011," uvedl generální ředitel Visa Europe pro Českou a Slovenskou republiku Marcel Gajdoš.

V podílu šedé ekonomiky na HDP jsou na tom nejhůře východoevropské státy. V Bulharsku podíl šedé ekonomiky činí 31 procent, v Rumunsku, Chorvatsku, Litvě a Estonsku 28 procent. Slovensko má podíl na HDP stejný jako Česko, Maďarsko má 22 a Polsko 24 procent. Naopak proti Rakousku nebo Švýcarsku je podíl šedé ekonomiky v ČR zhruba dvojnásobný.

Faktory podporující šedou ekonomiku se podle Gajdoše liší stát od státu. "V České republice je určitá historická tolerance vůči šedé ekonomice spojena s vnímanou neefektivitou veřejného sektoru a relativně nízkými tresty za aktivity v rámci šedé ekonomiky," uvedl. Ke snížení objemu šedé ekonomky podle něj pozitivně přispívá rozvoj bezkontaktních plateb a terminálů. "Elektronické platební systémy pomáhají snižovat objem šedé ekonomiky," dodal.

Ministerstvo chystá zbraň na šedou ekonomiku

Dvě třetiny šedé ekonomiky v Evropě představuje podle studie práce bez platné pracovní smlouvy, která se nejčastěji vyskytuje ve stavebnictví. Zbývající třetinu tvoří platby v hotovosti bez vystaveného dokladu. Studie ukázala, že v Česku je tento problém nejpalčivější v maloobchodu a živnostenském podnikání, dále ve výrobě, cestovním ruchu, pohostinství a dopravě.

"Pokud se česká vláda zaměří právě na tyto oblasti, zasáhne až sedm procent celkového objemu šedé ekonomiky, který v ČR představuje více než 40 miliard korun," uvedl na dnešní tiskové konferenci Peter Kováčik z poradenské firmy A.T. Kearney.

Ke zmenšení objemu šedé ekonomiky by měla přispět elektronická evidence tržeb, kterou hodlá ministerstvo financí zavést od roku 2016. "Zavedení elektronické evidence tržeb by mohlo státní pokladně přinést každý rok až o deset miliard korun navíc. Nyní je zákon ve vnějším připomínkovém řízení a probíhá technická příprava," řekla náměstkyně ministra financí Simona Hornochová.

Ministerstvo financí chce zavést elektronickou evidenci tržeb postupně. Od ledna 2016 by se měla týkat restaurací a hotelů, od července 2016 podnikatelů v maloobchodu a velkoobchodu. Úřad proto připravuje podle náměstkyně vrácení 15procentní sazby DPH na restaurační služby, které nyní podléhají 21procentní sazbě. "Je to kvůli snížení cenových dopadů," řekla Hornochová ČTK. V boji proti šedé ekonomice podle ní pomáhá především snižování podílu hotovostních plateb.

Společnost Visa studii vypracovala ve spolupráci s expertem na šedou ekonomiku Friedrichem Schneiderem z rakouské Univerzity Johannese Keplera.

 

Právě se děje

Další zprávy