Objem emisních povolenek klesne rychleji, navrhla komise

ČTK ČTK
15. 7. 2015 14:49
Evropská komise slibuje také cílenější přístup při rozdělování povolenek zdarma.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Evropská komise dnes představila svůj návrh na revizi systému pro obchodování s emisními povolenkami. Od roku 2021 by celkový počet povolenek uvolněných do oběhu měl klesat o 2,2 procenta ročně. V současnosti se snižuje o 1,74 procenta.

Systém obchodu s povolenkami zavedla Evropská unie v roce 2005. Tehdy se mezi členské země rozdělily emisní kvóty na vypouštění průmyslových škodlivin do ovzduší, po jejichž překročení už je nutné kupovat povolenky.

Snižování objemu emisních povolenek má přispět ke snížení emisí do roku 2030 ve srovnání s rokem 2005 o 43 procent. Od roku 2021 se bude snižovat počet povolenek uvolněný do oběhu o zhruba 48 milionů ročně. Za deset let by to mělo činit 556 milionů tun emisí, což odpovídá zhruba ročním emisím Británie.

V období let 2021 až 2030 má být zdarma rozděleno 6,3 miliardy povolenek v hodnotě 160 miliard eur (4,3 bilionu korun).

Evropská komise přijala také cílenější přístup při rozdělování povolenek zdarma, který se více zaměří na průmyslová odvětví, u kterých kvůli obavám o konkurenceschopnost existuje riziko přemístění výroby do jiných zemí, které nemají tak přísné klimatické požadavky. Takových odvětví je zhruba padesát. Bezplatné přidělování povolenek se proto zaměří především na tato odvětví.

Na podporu investic do obnovitelných zdrojů energie, zachycování a ukládání uhlíku a nízkouhlíkových inovací v energeticky náročných odvětvích navrhla Evropská komise zřídit inovační fond, který bude využívat výnosy z povolenek. Fond naváže na současný program financování podpory nízkouhlíkových inovací.

Zřízen bude také fond pro modernizaci určený členským státům s nízkou úrovní příjmů, který jim má pomoci v investicích do energetické účinnosti a modernizace energetických systémů. Prostředky z fondu bude moci využívat deset členských států, jejichž hrubý domácí produkt na obyvatele byl v roce 2013 nižší než 60 procent průměru EU, tedy i Česká republika.

 

Právě se děje

Další zprávy