Obchodní rejstřík nefunguje, justiční systém má výpadek

Tereza Holanová Tereza Holanová
17. 7. 2013 12:00
Za problém může výpadek zařízení, která mají chránit systém před útoky
Foto: Thinkstock

Praha - Ministerstvo spravedlnosti ČR se potýká s výpadkem obchodního rejstříku, datových schránek a dalších justičních serverů.

Může za něj výpadek centrálních firewallů neboli zařízení, která mají chránit síť před útoky hackerů nebo před nechtěným únikem dat z počítačů.

Problémy se ministerstvo snaží vyřešit již od úterý. "Kolem čtvrté hodiny ráno byly všechny síťové služby včetně e-mailů nebo soudních rejstříků nedostupné," uvádí mluvčí Štěpánka Čechová.

Opravy měly podle ní původně trvat dvě až tři hodiny, servery ale nefungují dosud. Interní komunikace v rámci resortu už se podle Čechové začíná postupně zprovozňovat.

"To je důležité pro zprovoznění externích služeb pro veřejnost, neboť některé aplikace typu obchodního či insolvenčního rejstříku potřebují obě části," vysvětluje s tím, že během středy budou chyby odstraněné.

Ministerstvo spravedlnosti se již chystá pořídit nové firewally, neboť ty současné jsou již "morálně opotřebené". Na nákup chce podle Čechové vynaložit zhruba 10 milionů korun. "Výběrové řízení včetně podpisu smlouvy a dodání by mělo být dokončeno do konce roku," tvrdí mluvčí.

Potíže s elektronickou komunikací v úterý komplikovaly propuštění tří bývalých poslanců ODS Ivana Fuksy, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře z vazby. Příkazy proto putovaly do věznic faxem.

 

Právě se děje

Další zprávy