Obce v Česku loni hospodařily s rekordním přebytkem

ČTK ČTK
Aktualizováno 4. 6. 2014 11:18
Celkově hospodaření obcí loni skončilo v přebytku 13 miliard korun, o rok dříve to bylo 4,3 miliardy korun, ukazuje analýza, která nezahrnuje Prahu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Obce v České republice loni zaznamenaly nárůst celkových příjmů o 14,8 miliardy korun, tedy o osm procent. Celkově hospodaření obcí loni skončilo v rekordním přebytku 13 miliard korun, o rok dříve to bylo 4,3 miliardy korun. O půl miliardy kleslo i celkové zadlužení obcí. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF - Czech Credit Bureau. Mezi obcemi není započítána Praha.

Příjmy obcí loni činily 192,7 miliardy korun, z toho daňové příjmy 118,8 miliardy korun, což je meziročně o 15 procent více. Dotace vzrostly o procento na 41,1 miliardy korun. Výdaje obcí bez Prahy vzrostly o šest miliard na 179,7 miliardy korun.

Důvodem růstu příjmů je to, že se obcím zvedly průměrné celkové příjmy, především díky vyšším daňovým příjmům. Na jednoho obyvatele příjmy vzrostly o 1644 korun.

"Navzdory nečekanému zvýšení příjmů obce příliš neutrácely, byly obezřetné a výsledkem byl historicky nejvyšší přebytek rozpočtu," podotkla vedoucí analytického oddělení CRIF - Czech Credit Bureau Věra Kameníčková. Přebytek vykázaly obce všech velikostí.

Objem dotací se zvýšil jen velmi mírně, především zásluhou investičních dotací, jejichž objem se loni vyrovnal dotacím na provoz.

Dluhy klesly

Dluhy obcí se loni podle analýzy snížily o 0,5 miliardy korun na 57,7 miliardy korun. Největší podíl na tom mají města s více než 5000 obyvateli, u nichž zadlužení kleslo o 1,7 procenta na 41,6 miliardy korun. Průměrný dluh u velkých obcí dosahuje 6235 korun na obyvatele. Naopak nejmenší obce do 199 obyvatel zvýšily dluhy o 30 procent na 0,7 miliardy korun.

Na 917 obcí má podíl v alespoň jedné obchodní společnosti, nejvíce firem vlastní Ostrava (20 firem) a Praha (17 firem). Celkem je takzvaných municipálních společností 1263. Téměř čtvrtina z nich má roční obrat v rozmezí deset až 30 milionů korun, roční obrat 12 společností přesahuje hranici 1,5 miliardy korun.

Z analýzy dále vyplývá, že se zlepšilo ratingové hodnocení měst. CRIF hodnotí ekonomickou situací obcí vlastním iRatingem. Podle něj 35 procent obcí hospodaří na jedničku, velmi dobře si vede dalších 50 procent. Pouze 14 procent obcí by mohlo mít problémy se získáváním dalších půjček.

"V roce 2013 si obce polepšily v mnoha sledovaných parametrech. Podařilo se jim snížit zadlužení a trojnásobně zvýšit přebytek rozpočtu, přitom omezily rozprodávání majetku," uvedl člen představenstva CRIF - Czech Credit Bureau Pavel Finger. Ratingové hodnocení obcí je podle něj již lepší než v roce 2010 a jen nepatrně horší než v roce 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy