Obce dostanou každý rok sto milionů navíc, slíbil Babiš

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 7. 2015 12:53
Příspěvek, který dostávají obce na výkon státní správy, bude od příštího roku valorizován o jedno procento.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Branislav Račko/Economia

Praha - Příspěvek, který dostávají obce na výkon státní správy, bude od příštího roku valorizován o jedno procento, tedy zhruba o 100 milionů korun ročně. Po jednání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) to dnes řekl předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

U navýšení příjmů pro obce zatím k dohodě nedospěli. O systémových změnách v rozpočtovém určení daní bude podle Lukla a Babiše jednat expertní skupina.

"Příspěvek na výkon státní správy od roku 2008 nebyl valorizován, takže naše stanovisko bude pozitivní," uvedl Babiš. "Poprvé za x let dojde k valorizaci nejen o výši inflace, ale až o jedno procento," řekl Lukl.

Oba se zároveň dohodli na tom, že pokud obce budou vykonávat za stát nějakou další agendu, bude jim to stát finančně kompenzovat.

Náměstkyně pro veřejnou správu ministra vnitra Jana Vildumetzová uvedla, že pro rok 2016 by mohlo jít o 120 milionů korun pro obce a 20 milionů pro kraje.

Výběr DPH roste

Hlavním tématem jednání bylo rozpočtové určení daní, podle kterého se rozdělují výnosy ze sdílených daní. Expertní pracovní skupina se bude mimo jiné zabývat motivačními prvky pro města a obce, aby podpořily lepší výběr daní. Řešit bude i samotné rozdělení výnosů, příspěvek na přenesenou působnost a další témata, která se týkají financování územních samospráv.

"Shodli jsme se, že pokud stát bude předávat obcím nějaké povinnosti, aby je za stát vykonávaly, že za těmito povinnostmi půjde i adekvátní finanční náhrada," uvedl Lukl. Výše příspěvku by se podle něj měla řídit tím, kolik práce obec za stát odvede, ne paušálem.

"Na novém modelu rozdělení rozpočtového určení daní by měla existovat širší politická shoda, aby se předešlo neustálým změnám, které nepřispívají ke stabilitě hospodaření žádného rozpočtu," uvedl Babiš. Rozpočet má deficit, stále je třeba velký problém s vratkami zadržené DPH. Postupně se ale situace srovnává. I proto ministerstvo financí podle něj analyzuje možnost motivačních prvků pro samosprávy na podporu výběru daní.

Babiš upozornil na to, že výběr DPH vykazuje meziroční růst již čtvrtý měsíc po sobě. Meziroční propad příjmu se podle něj ve třetím čtvrtletí vyrovná a za celý rok očekává meziroční nárůst inkasa sdílených daní o pět miliard korun. "Požadavky obcí na zvýšení rozpočtového určení daní vnímám, ale se změnou nepočítám, prostor pro zvýšení nevidím," podotkl.

Svaz měst a obcí požadoval zvýšení podílu z vybrané daně z přidané hodnoty pro obce na 23,58 procenta domluvených před důchodovou reformou nebo alespoň na 21,4 procenta, jak to podpořil sněmovní výbor pro veřejnou správu. Vládní novela projednávaná nyní ve Sněmovně přitom podíl z DPH určený obcím nezvyšuje. Obce v současnosti z celkového výnosu DPH dostávají 20,83 procenta. Podle opoziční ODS by se podíl obcí měl zvýšit ve dvou krocích až na 22,53 procenta.

Babiš také připomněl, že požadavky ministerstev v rozpočtu na příští rok překračují plánované výdaje o 55 miliard korun. "Snažím se hledat další zdroje, uděláme revizi státních firem, jestli tam není možné čerpat víc dividend bez toho, abychom tyto podniky ohrozili," poznamenal.

Dalším tématem jednání byly kontroly. Lukl uvedl, že je zájem svazu stejný jako ministerstva financí, aby se odstranila duplicita, často multiplicita kontrol. Města a obce proto podporují nový zákon o vnitřním řízení a kontrole ve veřejné správě z dílny ministerstva financí, který nadbytečné kontroly ruší a snižuje tak administrativní zátěž samospráv.

 

Právě se děje

Další zprávy