Obávaný exekutor Vrána končí. Stěžuje si na osobní útoky

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 2. 9. 2015 13:32
Jsem již unaven neustálým mediálním tlakem a útoky vůči mé osobě, řekl ke své rezignaci šéf přerovského úřadu. Skončí na konci března.
Tomáš Vrána skončí na konci března 2016
Tomáš Vrána skončí na konci března 2016 | Foto: Archiv HN - Petr Melničuk

Praha – Jeden z nejznámějších a nejobávanějších exekutorů v zemi Tomáš Vrána ukončí za půl roku svou činnost. Šéf Exekutorského úřadu Přerov, který patří k největším v zemi, dnes oznámil svou rezignaci.

"Rozhodl jsem se pro tento krok po zralé úvaze. Jsem již unaven neustálým mediálním tlakem a útoky vůči mé osobě," řekl Vrána.

K rezignaci se odhodlal zhruba čtyři měsíce poté, co na něj současný ministr spravedlnosti Robert Pelikán podal kárnou žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu, ve které navrhuje, aby soud Vránovi zakázal činnost.

"Respektuji a vítám rozhodnutí Tomáše Vrány již dále nepodnikat v exekutorském byznysu. Věřím, že jsme zase o krok blíže k férovým exekucím," reagoval na Vránovu rezignaci Pelikán.

V pozici soudního exekutora zůstane Tomáš Vrána do konce března roku 2016, kdy exekutorský úřad převezme nástupce vzešlý z výběrového řízení organizovaného Exekutorskou komorou ČR.

Ročně jeho kancelář vyřídí kolem 60 tisíc exekucí. Je to mnohonásobně víc, než stihne běžný exekutor. Exekutorský úřad Přerov zaměstnává skoro 200 lidí.

Vrána sice sídlí v Přerově, ale exekuce vykonává po celé zemi. I proto je hlasitým odpůrcem návrhu na takzvanou teritorialitu, kdy by exekutoři směli působit jen na území, kde mají sídlo.

Vrána vystudoval právnickou fakultu v Brně, patnáct let byl trestním soudcem u okresního a krajského soudu. Exekutorem se stal v roce 2001, od kdy takzvaní soukromí exekutoři začali v Česku působit. Patří tak k služebně nejstarším exekutorům v zemi.

Pětkrát byl kvůli chybám kárně potrestán, od napomenutí až po půlmilionovou pokutu. Vždy to ale bagatelizoval právě s poukazem na to, že jeho úřad vykonává ročně desítky tisíc exekucí, a počet pochybení k tomuto počtu je tak podle něj minimální.

Vránův úřad proslul velmi tvrdým postupem při exekucích v terénu. Ministerstvo spravedlnosti podání kárné žaloby na Vránu v květnu zdůvodnilo tím, že se množí stížnosti na činnost přerovského exekutorského úřadu. Jeho pracovníci podle ministerstva například vstoupili do rodinného domu, který byl určen k dražbě, i bez přítomnosti jeho majitele. Prohlídky se zúčastnili zájemci o tuto nemovitost. Podle přerovského úřadu je ale tento postup obvyklý a exekutoři prý zákon neporušili (podrobnosti čtěte na webu HN).

"Svůj mandát budu vykonávat s maximálním nasazením až do dne, kdy úřad předám svému nástupci. Předání úřadu je vzhledem ke stovkám tisíc rozpracovaných exekučních kauz mimořádně náročné a vyžaduje několikaměsíční důkladnou přípravu," dodal Vrána ke své rezignaci.

 

Právě se děje

Další zprávy