O2 po několik hodin nefungoval internet na pevných linkách ve středních Čechách a v Praze

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 5. 2016 19:35
Po 15:00 byly všechny přípojky xDSL v provozu, oznámila společnost. Operátor neuvedl, kolik jeho zákazníků bylo výpadkem postiženo. Příčinou výpadku byla snaha operátora zabránit útokům hackerů, jimž dnes společnost čelila.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Telekomunikační společnost O2 dnes čelila útokům hackerů. Jejich důsledkem byly technické problémy při vysílání hokejového zápasu Česka proti USA a několikaminutové potíže s přihlášením ke službě O2 TV. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě. Snaha operátora zabránit útokům byla příčinou dnešního zhruba tříhodinového výpadku pevného internetového připojení v Praze a středních Čechách.

Hackeři napadli streamovací servery O2 prostřednictvím takzvaných DDoS útoků, které podle firmy přicházely z Česka i zahraničí. "Intenzita a rozsah útoků vedly k přetížení serverů mobilní televize O2 TV," uvedla mluvčí O2 Kateřina Mikšovská. Krátké výpadky v přenosu mohli podle ní zaznamenat také diváci, kteří hokejový zápas sledovali prostřednictvím iVysílání. "Výpadky se však netýkaly všech uživatelů webu České televize, bez jakýchkoli problémů mohlo zápas sledovat téměř 300.000 lidí," upřesnila Mikšovská. Operátor už se podle ní obrátil na orgány činné v trestním řízení.

Takzvaným DDoS útokům, při kterých se hackeři snaží přetížit napadené servery, nečelilo O2 poprvé. "Jedná se již o několikátý útok od začátku hokejového šampionátu," uvedla Mikšovská. První útoky operátor zaregistroval již minulý týden a o víkendu.

Firma proto před dnešním hokejovým zápasem Česko - Spojené státy výrazně posílila své streamovací kapacity a přijala několik opatření k odražení útoku. "Opatření bohužel vlivem systémové chyby způsobily dnešní hodinový výpadek na pevném internetu v části Prahy a středních Čech," přiznal šéf síťového provozu O2 Václav Hanousek.

 

Právě se děje

Další zprávy