O vyšších daňových odpočtech pro dárce krve rozhodnou poslanci, Babiš je proti

ČTK ČTK
20. 7. 2016 16:10
TOP 09 a Starostové navrhují zvýšení daňových odpočtů pro dobrovolné dárce krve. Dobrovolní dárci kostní dřeně by si za jeden odběr mohli podle novely odečíst od základu daně 20 000 korun. Zatímco ministerstvo zdravotnictví tento krok vítá, ministerstvo financí ho nepodporuje. Vláda se nicméně k návrhu staví neutrálně, o vyšších odpočtech tak rozhodnou až poslanci.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Vláda se postavila neutrálně k návrhu opozičních TOP 09 a Starostů na zvýšení daňových odpočtů pro dobrovolné dárce krve. Vyplývá to z průběžných informací z jednání vlády, které novinářům poskytl tiskový odbor. Ministerstvo financí s návrhem už dříve nesouhlasilo, naopak ministerstvo zdravotnictví jej podpořilo. Vládní stanovisko je pro parlament jen doporučením.

"Neutrální stanovisko vlády vítám, nyní bude záležet už jen na Poslanecké sněmovně. Co však nechápu, je odmítavý postoj ministerstva financí, které patrně považuje za normální například to, že výše daňového odpočtu pro dárce krve se nezměnila od roku 1996. Já to za normální nepovažuji," uvedla poslankyně Věra Kovářová (TOP 09 a Starostové), která je pod novelou podepsána.

Poslanecká novela si klade za cíl zastavit pokles dárců a naopak zvýšit jejich počet. Pokud by byla přijata, dárci by si místo nynějších 2000 korun mohli za jeden odběr odečíst od základu daně z příjmů 3000 korun. Chtějí také odpočty pro dobrovolné dárce kostní dřeně a pro lidi, kteří vstoupí do Českého národního registru dárců kostní dřeně nebo do Českého registru dárců krvetvorných buněk.

Dobrovolní dárci kostní dřeně by si za jeden odběr mohli podle novely odečíst od základu daně 20 000 korun. Lidé, kteří by vstoupili do jednoho z registrů, by měli možnost na jednorázový odpočet 8000 korun. Zavedení odpočtů by mohlo podle předkladatelů vést ke zvýšení počtu možných dárců.

Ministerstvo financí svůj nesouhlas s předlohou zdůvodnilo tím, že dobrovolné dárcovství krve, kostní dřeně a orgánů by mělo být primárně odměňováno prostřednictvím finanční úhrady podle zákona o specifických zdravotních službách, nikoliv prostřednictvím daňových úlev. Veřejné rozpočty by návrhem byly připraveny podle odhadu ministerstva o zhruba 96 milionů korun. Pokud by se všichni současní zaregistrovaní dárci odhlásili a znovu přihlásili, odhaduje úřad Andreje Babiše snížení výnosu daně o dalších zhruba 57 milionů korun.

Ministerstvo zdravotnictví naopak navrhovalo poslanecký návrh "plně podpořit". Ocenilo snahu najít cestu, jak motivovat občany, a získat tak dárce krve a krvetvorných buněk, kterých je nedostatek.

 

Právě se děje

Další zprávy