O tři pětiny méně než kolegové. Vláda je pro nižší platy starostů z řad zákonodárců

ČTK ČTK
3. 10. 2018 9:23
Hejtmani, starostové nebo radní z řad zákonodárců by podle nového návrhu měli právo pouze na část sumy, kterou dostávají jejich kolegové. Věc ještě musí posoudit Sněmovna. Podle premiéra Andreje Babiše návrh reaguje na skutečnost, kdy někteří volení představitelé kumulují několik funkcí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Placeným obecním a krajským zastupitelům, kteří jsou zároveň členy vlády nebo Parlamentu, by se mohly snížit mzdy vyplácené z obecních či krajských rozpočtů. Vláda ve středu podpořila příslušný návrh zákona, který vypracovali poslanci vládního hnutí ANO a připojil se k němu i zástupce opozičních Pirátů Jakub Michálek. Hejtmani, starostové nebo radní z řad zákonodárců by podle návrhu měli právo pouze na dvě pětiny částky, kterou dostávají jejich kolegové. Věc ještě musí posoudit Sněmovna.

Premiér Andrej Babiš (ANO) návrh dnes označil za pozitivní, podle něj reaguje na skutečnost, kdy někteří volení představitelé kumulují několik funkcí. Uvedl také, že by peníze, které obce a kraje nevyplatí svým voleným představitelům, zůstaly v jejich rozpočtu.

Předkladatelé zákona ve zprávě k normě zdůraznili, že nenavrhli zavedení neslučitelnosti funkcí obecního či regionálního představitele a člena Parlamentu nebo vlády, "protože transfer zkušeností z komunální či regionální sféry do činnosti zákonodárných sborů či vlády (nebo naopak) prostřednictvím osob působících v obou sférách může být prospěšný".

"Nenavrhuje se ani úplné odnětí jedné z odměn, které jsou v souběhu, čímž je navrhovaná právní úprava šetrnější než některé obdobné v České republice již platné regulace," zdůraznili autoři novely.

V navrhovaném omezení vycházeli tvůrci předlohy ze současné konstrukce, podle níž má minimální odměna pro neuvolněného starostu představovat 0,3násobek platu uvolněného starosty. "Specifikům situace řešené v nynějším návrhu odpovídá stanovení poněkud většího podílu ve výši 0,4 násobku odměny uvolněného člena zastupitelstva," uvedli předkladatelé v důvodové zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy