O nové dani na benzin musí rozhodnout Babiš, říká Mládek

ČTK ČTK
29. 7. 2014 15:01
Návrh, který je zatím v meziresortním připomínkovém řízení, počítá se zdražením pohonných hmot o 25 až 30 haléřů.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: René Volfík/Economia

Praha - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nebude iniciovat zavedení nové daně za ropnou bezpečnost, která by sloužila k financování údržby strategických zásob ropy, nafty a benzinu. ČTK to řekl ministr Jan Mládek (ČSSD). Podle něj je rozhodnutí o tom, zda materiál předloží vládě, na ministru financí Andreji Babišovi (ANO).

Návrh, který je zatím v meziresortním připomínkovém řízení, počítá se zdražením pohonných hmot o 25 až 30 haléřů. O záměru změny financování údržby informovala Mladá fronta Dnes. Ministerstvo financí se k návrhu zatím nevyjádřilo.

"Předpokládám, že pokud se s tím pan ministr Babiš ztotožní, tak to přinese do vlády," řekl Mládek. Podle něj jde o původní Babišovu snahu zprivatizovat po vzoru Slovenska státní hmotné rezervy. Mládek uvedl, že kvůli problematice vznikla pracovní skupina, kde jsou zástupci ministerstva financí, Správy státních hmotných rezerv (SSHR) a MPO.

Skupina mimo jiné zjistila, že Evropská komise zpřísnila výklad a privatizaci slovenských státních rezerv označila za neplatnou. "Jediné, co z práce pracovní komise zbylo, je financování hmotných rezerv," dodal Mládek.

1,4 miliardy navíc

Podle Mladé fronty Dnes by stát měl díky nové dani vybrat kolem 1,4 miliardy korun, což je suma, kterou Česko vynakládá z rozpočtu na udržování strategických zásob paliv a ropných produktů. Šéf SSHR Pavel Švagr deníku řekl, že pokud bude uvedený poplatek schválen, bude správa, která se o zásoby stará, chtít, aby se stal automaticky jejím příjmem.

Model, kdy by se stát všech strategických zásob v hodnotě asi 35 miliard korun zbavil a převedl je na specializovanou agenturu, podle Mladé fronty Dnes ministerstvo průmyslu nedoporučuje.

SSHR je ústřední orgán státní správy pro hospodářská opatření v krizových situacích a pro státní hmotné rezervy. Hmotné rezervy jsou více než z poloviny tvořeny ropou a ropnými produkty, jejichž množství je určeno mezinárodními závazky ČR. V březnu mluvčí správy ČTK řekla, že SSHR má zásoby ropy a ropných produktů na 94 dnů. Ze zákona to má být 90 dnů.

 

Právě se děje

Další zprávy