Obsazenost pražských hotelů se blíží 70 procentům

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
2. 4. 2014 10:44
Turisty láká do Prahy i poměrně nízká cena za pokoj. Pomohla intervence České národní banky.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: jested.cz

Praha - Průměrná obsazenost pražských hotelů loni stoupla o 0,2 na 69,3 procenta. V roce 2015 by měla překročit 70 procent. Ukazují to výsledky každoroční studie PricewaterhouseCoopers European Cities Hotel Forecast for 2014 and 2015.

Ještě před čtyřmi roky obsazenost hotelů v hlavním městě byla jen 61,5 procenta.

Zatímco počty turistů z jižní Evropy klesají, roste počet návštěvníků z Ruska a Asie. Průměrná cena za pokoj se loni držela na úrovni 1839 korun, letos podle předpovědi vzroste o 1,4 procenta a v roce 2015 o dalších 2,8 procenta. Bude přitom stále nejnižší ze všech sledovaných 18 měst.

"Intervence České národní banky zlevnila zahraničním návštěvníkům pobyt v pražských ubytovacích zařízeních. Očekávám, že z této konkurenční výhody budou těžit po celý letošní rok. V následujícím roce pak pomůže i výraznější hospodářské oživení. Tlak na ceny však nepoleví, což může být pro Prahu jakožto levnější destinaci výhodou," uvedl odborník PwC ČR na hotelnictví Jan Musil.

Nejvyšší procento obsazenosti mají v současné době hotely v Londýně (loni 82,4 procenta), v Paříži (81,2 %) a Edinburghu (79,6 %). Praze patří desáté místo, před ní jsou ještě Dublin, Amsterdam, Berlín, Curych, Barcelona a Vídeň.

 

Právě se děje

Další zprávy