NWR snížila ztrátu na 1,6 miliardy korun, tržby klesly

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 21. 8. 2014 9:54
Majitel OKD to přičítá snižování nákladů a zefektivňování podnikání.
Foto: NWR

Praha - Těžební společnost New World Resources (NWR), která vlastní černouhelnou firmu OKD, v letošním prvním pololetí snížila ztrátu na 57 milionů eur, tedy v přepočtu na 1,6 miliardy korun. Ještě před rokem ztráta dosahovala 396 milionů eur  - asi 11 miliard korun. Vyplývá to z aktuálních neuaditovaných výsledků skupiny.

NWR to přičítá snižování nákladů a zefektivňování podnikání. Tržby společnosti klesly o pětinu na 346 milionů eur.

Na hospodaření NWR dlouhodobě nepříznivě dopadá pokles cen uhlí na světových trzích. Zisk před zdaněním a odpisy (EBITDA) ale firma v pololetí vykázala 19 milionů eur, před rokem přitom měla provozní ztrátu 49 milionů.

"Výsledky společnosti NWR jsou v položkách jádrového zisku EBITDA a provozního zisku EBIT mírně lepší než očekával trh, byť v druhém případě se stále jedná o ztrátu. Na základní provozní úrovni však společnost vykazuje zlepšení, a to přes poklesy těžby a prodejů a při pokračujícím poklesu cen uhlí v prvním pololetí," uvedl analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Analytik Komerční banky Miroslav Frayer upozornil, že údaje stále ukazují nepříznivý vývoj v cash flow. Výsledky ale podle něj nejsou pro cenu akcií to nejdůležitější. "Toho podstatného se dočkáme příští týden, kdy bude hlasování držitelů dluhopisů o restrukturalizačním plánu," upozornil Frayer.

Nižší poptávka po uhlí

Firma za pololetí vytěžila 4,5 milionu tun uhlí, což je o pět procent více než před rokem. Externí prodeje ale klesly o 17 procent na čtyři miliony tun. Plán produkce a prodeje pro letošní rok zůstal devět až 9,5 milionu tun uhlí, uvedl výkonný předseda představenstva Gareth Penny.

Prodejní a administrativní náklady NWR v pololetí klesly o víc než čtvrtinu, zhruba stejným tempem se snížily náklady na těžbu. Zaměstnanců včetně dodavatelských firem měla společnost v pololetí o desetinu méně než loni. Investiční výdaje klesly proti loňsku o 61 milionů na 24 milionů eur. "Jsme tak v dobré pozici dosáhnout našeho cíle stlačit investiční výdaje za celý rok pod 100 milionů eur," podotkl Penny.

Rozhodnou věřitelé

NWR zvažuje restrukturalizaci dluhopisů, čímž by získala 185 milionů eur dodatečného kapitálu, uvedl Penny. Tím by se mohl snížit nesplacený dluh a náklady na něj.

Součástí restrukturalizace kapitálu a dluhu podniku je emise nových akcií, kterou akcionáři společnosti schválili ve středu. Začátkem července NWR uvedla, že pokud by se s věřiteli nedohodla na podmínkách kapitálové restrukturalizace do září, musela by prodat své dceřiné firmy, včetně černouhelné OKD. Restrukturalizaci kapitálu musí ještě schválit v pátek 29. srpna věřitelé firmy.

Podle analytika Hlinomaze ukazují výsledky určitý pokrok v konsolidaci a snižování nákladů před jednáním s věřiteli v závěru srpna. "Jak je patrné, se ztrátami bojuje společnost hlavně v nákladové oblasti. Náklady na jednu vytěženou tunu uhlí snížila v prvním pololetí na 64 eur z 66 eur v prvním kvartále, což je pozitivní výsledek; očekávali jsme mírné zhoršení na 67 až 68 eur/t," uvedl.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, kterou minulý měsíc opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44 tisíc bytů na Ostravsku ale zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.

Poznámka: Spolumajitel NWR Zdeněk Bakala vlastní i společnost Economia, která vydává online deník Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy