Akcionáři NWR schválili zvýšení kapitálu. Rozhodnou věřitelé

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
Aktualizováno 20. 8. 2014 14:43
Valná hromada schválila úpis pěti miliard akcií a navýšení kapitálu o 3,2 miliardy korun. Příští týden o tom budou hlasovat věřitelé těžební skupiny.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: NWR

Praha - Akcionáři těžební skupiny NWR schválili na mimořádné valné hromadě další část restrukturalizačního plánu, který má firmě pomoci přežít.

Majitel OKD může na základě jejich souhlasu vydat přes pět miliard nových akcií a navýšit tak kapitál o 118 milionů eur, tedy v přepočtu o 3,3 miliardy korun.

Dalších zhruba 1,4 miliardy kusů akcií mají získat věřitelé, kteří za ně skupině poskytnou 32 milionů eur – asi 894 milionů korun. Cena za jednu akcii odpovídá v přepočtu 0,65 koruny.

S úvěrem ve výši 35 milionů eur, který již firmě přislíbila část držitelů dluhopisů, by se měl kapitál NWR navýšit celkem o 185 milionů eur - zhruba 5,2 miliardy korun.

"Mimořádná valná hromada akcionářů návrhy předložené představenstvem firmy schválila," potvrdil online deníku Aktuálně.cz Václav Trejbal z oddělení komunikace skupiny NWR.

Snížit dluh skoro o polovinu

„Od dnešní valné hromady jsme nic jiného neočekávali. Schválení úpisu nového kapitálu bylo předpokladatelné i vzhledem k tomu, že byl téměř připravován ve shodě s majoritním vlastníkem, jehož souhlas byl ke schválení postačující,“ okomentoval postoj akcionářů analytik společnosti Patria Tomáš Sýkora.

Opatření jsou součástí rozsáhlého procesu restrukturalizace, ke kterému musela těžební firma přikročit poté, co se kvůli poklesu cen uhlí a vysoké zadluženosti dostala téměř na pokraj přežití.

"Navýšením kapitálu se NWR dostane k hotovosti, kterou použije na standardní provoz. Bez navýšení by firmě na konci tohoto roku došly peníze, což by znamenalo bankrot," vysvětluje analytik J&T Banky Bohumil Trampota.

V rámci celé restrukturalizace chce majitel dolů OKD snížit dluh ze současných asi 800 milionů eur na 450 milionů.

Hlavní budou věřitelé

Klíčovou roli ale budou hrát věřitelé NWR. Ti mají v pátek 29. srpna kapitálovou restrukturalizaci těžařské skupiny posvětit. Potřeba bude 75 procent hlasů vlastníků zajištěných i nezajištěných dluhopisů.

Společnost měla podle dnešního oznámení k počátku července souhlas vlastníků přibližně 85 procent zajištěných dluhopisů splatných v roce 2018. U nezajištěných dluhopisů splatných v roce 2021 ale souhlasilo jen 66 procent věřitelů. Revidované údaje firma zatím nezveřejnila.

Konec OKD?

Pokud se NWR příští týden nepodaří získat od věřitelů potřebný počet hlasů, bude muset firma podle svého dřívějšího vyjádření prodat své dceřiné společnosti, včetně černouhelných dolů OKD. Tuzemské doly by pak mohl ještě zachránit stát, který by na základě vyjádření ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka případně zvážil jejich odkup.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR. Tu minulý měsíc opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44 tisíc bytů na Ostravsku ale zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.

Poznámka: Spolumajitel NWR Zdeněk Bakala vlastní i společnost Economia, která vydává online deník Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy