NWR má plán B, jak zachránit OKD. Doly převezmou věřitelé

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
21. 8. 2014 12:40
Pokud se nepodaří příští pátek získat souhlas držitelů nezajištěných dluhopisů s restrukturalizací, převezmou OKD zajištění věřitelé.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: NWR

Praha - Pokud věřitelé těžební firmy New World Resources (NWR) příští pátek neschválí navržený restrukturalizační plán, stanou se aktiva NWR včetně společnosti OKD majetkem zajištěných věřitelů.

"Nezajištění věřitelé tak přijdou o své investice," řekl během čtvrtečního konferenčního rozhovoru s novináři finanční ředitel společnosti Marek Jelínek.

Máte rádi Aktuálně.cz?
Autor fotografie: Economia

Máte rádi Aktuálně.cz?

Hlasujte pro nás v internetové anketě Křišťálová Lupa 2015 v kategorii Zpravodajství. Za každý Váš hlas děkujeme!

HLASOVAT MŮŽETE ZDE >>

Společnost začala před několika měsíci připravovat restrukturalizační plán, který počítá se snížením nominální hodnoty dluhu ze současných 825 milionů eur na 500 milionů eur.

"To by znamenalo výrazné snížení úrokových nákladů, protože nám umožní neplatit úroky v hotovosti, což nás dnes zatěžuje ve výši asi 70 milionů eur ročně," poznamenal Jelínek s tím, že tento plán také zadlužené společnosti přinese novou hotovost 95 milionů eur.

Většina věřitelů s plánem zatím souhlasí

Vedení společnosti avizuje, že má po šestiměsíčním vyjednávání s věřiteli zajištěnu podporu pro tento plán u většiny z nich.

"Vzhledem k tomu, že v současné době máme podporu zhruba 85 procent zajištěných věřitelů a asi 65 procent nezajištěných věřitelů, tak se domnívám, že ta restrukturalizace bude odhlasována a úspěšně proběhne," uvedl Jelínek.

Podle něj by v takovém případě byla restrukturalizace dokončena ještě v průběhu letošního října. Aby byl plán přijat, musí pro něj hlasovat 75 procent přítomných a hlasujících věřitelů.

Alternativní plán

NWR má připravený i plán pro případ, že by se očekávání managementu nenaplnilo. "Pokud příští týden věřitelé neodsouhlasí tento restrukturalizační plán, tak automaticky přehodíme výhybku do alternativního restrukturalizačního plánu. Ten bude sice znamenat, že někteří věřitelé odejdou s velmi nízkou až nulovou hodnotou, ale na druhou stranu to bude znamenat, že existence firmy OKD a její provoz nebude ohrožen a OKD bude nadále fungovat jako dosud," řekl Jelínek.

Nejprve budou příští pátek v Londýně jednat nezajištění věřitelé. Pokud restrukturalizační plán odmítnou, tak hned o hodinu později budou podle Jelínka jednat zajištění věřitelé rovnou o alternativním plánu.

"Takzvaný plán B zahrnuje hlavně prodej aktiv společnosti NWR, tedy OKD a NWR Karbonia, nové společnosti, která bude vlastněná pouze zajištěnými věřiteli výměnou za odpuštění jejich dluhové pohledávky," uvedl Jelínek.

O prodeji se bude jednat hned

Změna majitele NWR by tak podle něj při plánu B nastala automaticky. "Nezačneme vyjednávat o prodeji, pokud tato situace nastane, prodej už je dojednán. Všichni věřitelé, kteří jsou součástí těch 85 procent zajištěných a 65 procent nezajištěných, podepsali smlouvu, která obsahuje oba tyto plány. Účastníci této smlouvy jsou jí vázáni implementovat jeden z těch dvou plánů," upřesnil Jelínek s tím, že prodej OKD je tak předem předjednaný a může nastat během "jedné právnické vteřiny".

Zadlužená NWR v letošním prvním pololetí snížila ztrátu na 57 milionů eur - 1,6 miliardy korun ze 396 milionů eur  - asi 11 miliard korun před rokem. NWR to přičítá snižování nákladů a zefektivňování podnikání. Tržby klesly o pětinu na 346 milionů eur.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, kterou minulý měsíc opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44 tisíc bytů na Ostravsku ale zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.

Poznámka: Spolumajitel NWR Zdeněk Bakala vlastní i společnost Economia, která vydává online deník Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy