Stavebnictví zpomalilo, hlásí nejhorší letošní výsledek

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 7. 7. 2014 9:39
Letošní stavební výroba je zatím o 28 procent nižší než před krizí. V květnu stavebnictví stagnovalo.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Stavební výroba se v květnu meziročně reálně nezměnila, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů pak rostla o 1,6 procenta. Ještě v dubnu přitom rostla o osm procent.

Úřady v květnu vydaly méně stavebních povolení. Začalo se ale stavět 2449 bytů, což bylo o 30 procent více než loni v květnu. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.

"Stavebnictví si letos připsalo nejhorší výsledek. Oproti loňskému roku nevzrostlo ani nekleslo. I když nejde o propad, tak jde o špatnou zprávu, protože loňská srovnávací základna byla hodně nízká," říká ke květnovým výsledkům Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

Letošní květen byl o jeden pracovní den kratší než loni, upozorňují statistici. V pozemním stavitelství produkce meziročně klesla o 1,4 procenta, zatímco produkce inženýrského stavitelství se zvedla o 3,1 procenta.

U zahájených bytů je patrný raketový květnový nárůst bytů v bytových domech. Těch se proti loňskému květnu začal stavět dvojnásobek, přesně o 111 procent více. Na druhou stranu ale o 1,6 procenta méně bytů se staví v rodinných domech.

O čtvrtinu méně dokončených bytů

Pokud se porovnají výsledky stavební výroby za leden až květen se stejným obdobím roku 2008, po kterém vypukla krize, má ještě české stavebnictví co dohánět. Letošní výroba je zatím o 28 procent nižší než před krizí.

V pátém měsíci stavbaři dokončili 1434 bytů, což bylo o 23,2 procenta méně než loni. Bytů v rodinných domech dokončili o 4,5 procenta méně, v bytových domech pak téměř o 70 procent méně než loni.

Stavební úřady v květnu vydaly 6832 stavebních povolení, tedy o 6,6 procenta méně než loni v květnu. Vzrostla ale hodnota těchto staveb, a to o 17,9 procenta na 23,5 miliardy korun.

"I když se vydává méně stavebních povolení na kusy, jejich hodnota roste. To dává šanci firmám, které krizi přežily, na udržení se. Přesto, tlak na ceny ze strany zadavatelů je velký a získání zakázek mnohdy nepřinese obrat do zisku, ale jen to, že firma bude žít dál," říká Kozub.

Zaměstnanců ve stavebnictví v květnu meziročně ubylo pět procent a jejich průměrná měsíční mzda klesla o půl procenta na 28 844 korun. Čísla ale nezahrnují údaje za malé podniky.

 

Právě se děje

Další zprávy