Nový žebříček ekonomické svobody: Česko si polepšilo

Tereza Holanová Tereza Holanová
7. 10. 2014 11:47
Česko se dostalo na zatím nejvyšší pozici v historii indexu, který porovnává 152 zemí světa.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká republika má 42. nejsvobodnější ekonomiku světa. Takzvaný Index ekonomické svobody tu dosahuje 7,38 z možných deseti. Vyplývá to z nového vydání žebříčku, který sestavil kanadský Fraser Institute. Žebříček zahrnuje 152 zemí světa.

Česko si oproti loňskému roku polepšilo o deset míst a dostalo se na zatím nejvyšší pozici od roku 1996, kdy byl žebříček sestaven poprvé.

"Letošní výsledek je ale ještě počinem Nečasovy vlády a zároveň – v dobrém slova smyslu – hozenou rukavicí současné vládní koalici," říká Jiří Schwarz z českého think-tanku CETA (Centrum ekonomických a tržních analýz), který se na měření indexu podílí.

Administrativní džungle

Podle ekonoma Aleše Roda z CETA má Česko nadále rezervy, pokud jde o "velikost" státu, bujení byrokracie či ochranu vlastnických práv.

"Česká republika se v posledních letech mění na džungli administrativních šoků, právních novel a daňových změn, to je třeba utlumit. Možná to nepřivítají politici a úředníci, ale rozhodně to uvítají zaměstnavatelé, zaměstnanci, podnikatelé, zkrátka všichni, kdo se hlavním dílem podílejí na tvorbě bohatství v naší ekonomice," říká Rod.

Rumunsko je svobodnější než Německo

Nejvyšší hodnotu indexu ekonomické svobody má Hongkong, na dalších místech se umístily Singapur a Nový Zéland. Z evropských zemí dopadlo nejlépe Švýcarsko, které je celosvětově čtvrté.

V rámci Evropské unie je ekonomicky nejsvobodnější desáté Finsko, následují Velká Británie (12. místo) a Irsko (14. místo). Ze střední a východní Evropy se nejvýše dostaly Estonsko (22. místo), Rumunsko (25. místo) a Litva (27. místo). Německo skončilo až 28., Slovensko bylo 45., Polsko 48. a Maďarsko padesáté.

"Ekonomicky nejsvobodnější" země:

Země Hodnota indexu
1. Hongkong 8,98
2. Singapur 8,54
3. Nový Zéland 8,25
4. Švýcarsko 8,19
5. Mauritius 8,09
6. Spojené arabské emiráty 8,05
7. Kanada 8
8. Austrálie 7,87
9. Jordánsko 7,86
10. - 11. Chile 7,84
10. - 11. Finsko 7,84

Zdroj: Fraser Institute

Na opačném konci žebříčku - jako ekonomicky nejnesvobodnější země - skončila Venezuela s indexem 3,89. Před ní se nacházejí Republika Kongo, Zimbabwe a Argentina.

Index se skládá z celkem pěti částí. Ty zahrnují velikost státního sektoru (například podíl dotací a transferů na HDP), dále nezávislost justice, konzistentnost právního systému, vymahatelnost smluv či hodnověrnost policie. Přihlíží samozřejmě také k různým omezením pro podnikatele, zaměstnavatele či úvěrové instituce. Počítá i s tím, jak výrazně na daném trhu rostou ceny nebo jak jsou firmy obchodující se zahraničím zatížené cly.

 

Právě se děje

Další zprávy