Nový vlak Českých drah má jméno InterPanter, rozhodli lidé

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 29. 4. 2015 12:59
Nízkopodlažní vlaková jednotka zřejmě poveze první cestující na trase z Brna přes Břeclav do Olomouce.
Vlak InterPanter
Vlak InterPanter | Foto: Škoda Vagonka

Praha - Společnost Škoda Vagonka ze skupiny Škoda Transportation dnes představila novou elektrickou vlakovou soupravu určenou pro vnitrostátní dálkovou přepravu. Celkem jich podnik dodá Českým drahám (ČD) 14 dohromady za 2,6 miliardy korun. Vlak dostal název InterPanter, který vzešel z více než 5000 soutěžních návrhů.

"Rádi bychom první jednotku nasadili do zkušebního provozu už na podzim letošního roku. Prvními pasažéry by pak mohli být cestující z Brna přes Břeclav do Olomouce," uvedl člen představenstva ČD zodpovědný za osobní dopravu Michal Štěpán.

České dráhy objednaly v loňském roce u Škoda Vagonka deset pětivozových a čtyři třívozové elektrické jednotky s kapacitou 350 a 200 sedících cestujících. Českým drahám budou postupně dodávány od druhé poloviny letošního roku.

Foto: Škoda Vagonka

"Jednotka je určena především pro meziměstskou dopravu, pro přepravní relace zhruba s dobou cestování do pěti hodin. Tomu odpovídá i vybavení," řekl generální ředitel Škoda Transportation Tomáš Ignačák. Maximální rychlost vlaku bude podle ředitele 160 kilometrů za hodinu, což odpovídá maximální rychlosti v české železniční síti.

Soupravy nabídnou cestujícím komfortní klimatizovaný interiér pro dálkovou přepravu, bezbariérové toalety nebo Wi-Fi. Samozřejmostí budou polstrované a polohovatelné sedačky, sklopné stolky, elektrické zásuvky, oddělené oddíly pro cestující s dětmi do 10 let nebo prostory pro uložení jízdních kol, kočárků a dalších objemných zavazadel nebo audiovizuální systém.

Foto: Škoda Vagonka

"Do této dálkové jednotky se počítá také s místy pro automaty na prodej občerstvení. V zadání je i jakýsi palubní portál, který cestující znají ze souprav Pendolino nebo Railjet, samozřejmě úměrně modifikovaný klientele, která meziměstskou dopravu bude používat," dodal Štěpán.

Strojírenská skupina Škoda Transportation vyrábí nízkopodlažní tramvaje, elektrické lokomotivy, vlakové jednotky, trolejbusy nebo trakční motory. Vlastní ji devět českých podnikatelů, manažeři skupiny Tomáš Krsek, Michal Korecký, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Jaromír Šilhánek, Josef Bernard, Marek Krsek, Tomáš Ignačák a Michal Kurtinec. Do skupiny patří plzeňské firmy Škoda Transportation, Škoda Electric a Movo, ostravská Škoda Vagonka, Pars Nova Šumperk a pražský výrobce výkonové elektroniky Poll. V Maďarsku je to podnik Ganz-Škoda, v Novosibirsku výrobce motorů Sibelektroprivod a v Německu Škoda Transportation Deutschland.

 

Právě se děje

Další zprávy