Nový trik: Podvodné maily se tváří jako výzva od ÚOOÚ

ČTK ČTK
25. 3. 2015 18:10
Úřad pro ochranu osobních údajů se od podobných praktik distancuje a ujišťuje, že registrační proces je bezplatný.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) varoval podnikatele před podvodnými e-maily. Jejich rozesílatel vybízel majitele firem k tomu, aby si nechali zaregistrovat u ÚOOÚ, že zpracovávají osobní údaje, a aby mu za to zaplatili. Mluvčí úřadu David Pavlát to ve středu oznámil ČTK.

"Úřad se od podobných praktik distancuje a ujišťuje, že registrační proces je bezplatný a jednoduše uskutečnitelný prostřednictvím formuláře na webových stránkách úřadu," uvedl mluvčí. Zároveň upozornil na to, že existují výjimky z registrační povinnosti. Na některé podnikatele se tedy povinnost registrace vztahovat nemusí, dodal Pavlát.

Povinnost se nevztahuje například na zpracovávání osobních údajů z veřejně přístupných databází nebo uložených zvláštními zákony. Registrovat zpracování osobních údajů nemusejí podle úřadu například podnikatelé, kteří data o svých zaměstnancích používají výlučně pro vedení personální a mzdové agendy. Netýká se ani politických stran nebo odborových organizací a spolků, pokud jde o záznamy o jejich členech.

Registraci naopak podléhají třeba kamerové systémy na budovách, pokud je z nich pořizován záznam. Nevztahuje se to ale na kamerové systémy využívané v souladu se zákony o policii, vězeňské stráži nebo o ústavní výchově.

 

Právě se děje

Další zprávy