Nový šéf UPC: Lidé se spojí v unikátní wi-fi síť

Jan Klesla, Hospodářské noviny
27. 5. 2014 12:55
Největší česká kabelová televize spustí televizní vysílání přes internet do mobilů i online videopůjčovnu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Největší česká kabelová televize UPC se chystá odpoutat od kabelů. Spustí televizní vysílání přes internet do mobilů i online videopůjčovnu. A pro připojení k nim chystá největší wi-fi síť v Česku. Vytvoří ji u nás unikátním způsobem – propojí totiž jednotlivé klienty.

Princip je jednoduchý. Pokud klient na svém modemu povolí vysílání veřejné sítě vedle své soukromé, získá přístup do všech wi-fi jiných klientů UPC po celé republice. V současnosti je k internetu od UPC připojeno téměř 450 tisíc domácností.

Ve svém prvním rozhovoru od svého lednového nástupu do funkce to Hospodářským novinám řekl nový generální ředitel českého UPC Frans-Willem de Kloet.

Obdobný systém už funguje například ve Francii a mateřská skupina UPC Liberty Global jej začíná spouštět i jinde v Evropě.

Konkurence televizi

Plánovaná služba je jednou z částí nové strategie firmy. Prvním krokem bude balíček aplikací, které přenesou televizní vysílání z domácí televize do mobilů a tabletů, včetně možnosti přehrávat vysílání několik hodin nazpět. Součástí má být i online půjčovna filmů, u které se zvažuje i paušální poplatek za přístup k celé knihovně pořadů.

UPC tak chce konkurovat především tradičnímu televiznímu vysílání. Prakticky totožnou službu ale před dvěma týdny spustila ve své síti Telefónica. Stejně jako u ní bude i u UPC ke sledování internetového vysílání nutné předplatné kabelové televize – kvůli autorským právům.

Další virtuální operátor

Další možností, jak nabídnout připojení k internetu, je vedle pevné sítě a wi-fi také spuštění vlastního virtuálního operátora. O něm už UPC jednalo před rokem, znovu ho však zvažuje právě v souvislosti s novými službami. „Nechceme ale být jen šedesátý třetí operátor na trhu,“ vysvětluje de Kloet.

Nový šéf má nyní především za úkol zvrátit pokles příjmů a počtu zákazníků z posledních let – a to i přes konkurenci operátorů v čele s Telefónikou. Společně s novými službami je možností i rozšiřování stávající pevné sítě, která pro UPC nadále zůstává prioritou. „Na rozdíl od Telefóniky máme novější síť, a nemusíme tak měnit starou technologii, takže spíše jdeme do oblastí, kde ještě nejsme,“ prohlašuje de Kloet. Kromě výstavby zvažuje UPC také akvizice lokálních poskytovatelů internetového připojení a především kabelových televizí.

Čtěte více v dnešních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy