Lesy ČR mají po roce a půl ředitele. Přichází z polské IKEA

Ekonomika Ekonomika
14. 4. 2014 14:55
Novým generálním ředitelem státního podniku Lesy ČR se stal dvaačtyřicetiletý Daniel Szórád.
Daniel Szórád
Daniel Szórád | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Novým generálním ředitelem státního podniku Lesy ČR se stal dvaačtyřicetiletý Daniel Szórád. Do funkce jej v pondělí jmenoval ministr zemědělství Marian Jurečka. 

Lesům ČR patří polovina lesů v zemi, loni měly hrubý zisk 5,1 miliardy korun po předloňských rekordních 5,48 miliardy korun.

Szórád zvítězil ve výběrovém řízení. Do státní firmy přišel z pozice manažera polské pobočky švédského nábytkářského impéria IKEA, zkušenosti v oboru má však z předchozích let.

Státní podnik byl bez ředitele rok a půl. Předchozí šéf Svatopluk Sýkora rezignoval v listopadu 2012, kdy resort řídil ministr Petr Bendl (ODS).

Jurečka uvedl, že si všech osm kandidátů, kteří postoupili do posledního kola, nechal prověřit Bezpečnostní informační službou (BIS), zda nemají napojení na organizovaný zločin či "šedou zónu".

Ministr očekává, že Lesy ČR budou nyní fungovat transparentně a budou plnit funkci řádného hospodáře.

Obnovit důvěru veřejnosti

Szórád chce především obnovit důvěru veřejnosti v činnost státního podniku. Využít chce i své zkušenosti z předchozího působení ve společnosti IKEA, která je podle něj etalonem v boji proti korupci.

"Jde mi především o nastolení transparentního prostředí, které přispěje ke stabilizaci lesnicko-dřevozpracujícího sektoru. Tím nemyslím, že by měl podnik rezignovat na vysoký standard hospodaření nebo se nezabývat efektivitou svých činností. Jde spíš o to, najít a uplatnit odbornou veřejností akceptovatelné postupy pro nakládání se státním majetkem," uvedl Szórád. Jako prioritu vnímá i podporu zaměstnanosti a zpracování suroviny v tuzemsku.

Změňte podmínky tendrů

Szórád byl v letech 2001 až 2009 obchodním ředitelem lesnické firmy CE Wood, která se nyní soudí s Lesy ČR o 3,72 miliardy korun za zrušené smlouvy.

Spor o zrušené smlouvy má začátek v lednu 2005, kdy Lesy ČR oznámily, že smlouvy uzavřené bývalým vedením jsou neplatné, a smluvní vztahy proto končí. Zrušení smluv vyvolalo u lesních firem nevoli, což přispělo k pádu tehdejšího šéfa LČR Kamila Vyslyšela. Lesy ČR následně vypsaly nové tendry, v jejichž prvním kole CE Wood neuspěla a druhého se nezúčastnila. CE Wood předčasné ukončení smluv odmítla, následné tendry označila za neplatné a svých údajných nároků se začala domáhat u soudů.

Podle místopředsedkyně Společenstva dřevozpracujících podniků ČR Zdeňky Besedové by měl nový generální ředitel změnit podmínky nyní připravovaných lesnických tendrů 2015+ tak, aby se více dřeva dostalo do regionů k malým a středním dřevozpracovatelům. "V nynějším systému se ke dřevu dostávají jen velcí hráči, což vede k úpadku dřevařství v regionech a ztrátám pracovních míst," řekla. K osobě Szóráda Besedová uvedla, že jde podle ní o člověka bez problémové minulosti. Jeho handicapem by podle ní mohlo být to, že je již delší dobu mimo lesnický resort.

Lesy ČR by podle prezidenta Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů ČR Petra Pražana měly pod novým generálním ředitelem změnit směr obchodu se dřevem tak, aby jej dokázaly více ovlivňovat. "Nyní se hraje jen na cenu, Lesy ČR obchod se dřevem vůbec nemají v ruce. Hrozí, že celý byznys se dřevem může ovládnout jedna osoba," řekl. Podobně jako Besedová míní, že současný systém vyřazuje malé a střední zpracovatele. Na rozdíl od Besedové si však Pražan myslí, že Szórádovo působení mimo obor může být jeho výhodou. Podle předsedy České lesnické společnosti Pavla Draštíka je důležité, že v čele státního podniku stane lesnicky vzdělaný odborník.

"Novým Pánem Lesů se má stát člověk, který léta pracoval pro firmu, jež se se státním podnikem soudí o obrovské peníze," říká komentátor Martin Fendrych z Aktuálně.cz. Čtěte celý komentář.

 

Právě se děje

Další zprávy