Nový potravinářský obr. Kraft a kečupy Heinz se spojí

ČTK ČTK
25. 3. 2015 13:01
Sloučení zorganizovaly brazilská investiční skupina 3G Capital a firma Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: www.heinz.com

New York - Americká potravinářská skupina Kraft Foods Group se spojí s výrobcem kečupů Heinz. Vznikne tak pátá největší potravinářská skupina na světě a třetí v Severní Americe s názvem The Kraft Heinz Co.

Sloučení zorganizovaly brazilská investiční skupina 3G Capital a firma Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta, které spolu vlastní firmu Heinz.

Současní akcionáři firmy Kraft budou mít po dokončení spojení v nové firmě podíl 49 procent a akcionáři firmy Heinz 51 procent. Akcionáři Kraftu také získají mimořádnou dividendu v celkové výši deset miliard USD, jejíž výplatu budou financovat 3G a Berkshire. Roční příjmy nové skupiny budou činit 28 miliard USD.

Správní rady obou společností již dohodu schválily. Hlasovat o ní budou ještě akcionáři Kraftu a schválit ji musí antimonopolní úřad. Dokončena by měla být v druhé polovině roku.

Tržní hodnota Kraftu na základě úterní závěrečné ceny akcií činí 36 miliard USD. 3G Capital a Berkshire Hathaway koupily firmu Heinz v roce 2013 za 23,2 miliardy USD.

Kraft je jednou z nejznámějších značek potravin v USA, historie firmy sahá do roku 1903. Vyrábí sýry stejného jména a značek Philadelphia a Velveeta či masové produkty Oscar Mayer. Vlastní také výrobce kávy Maxwell House. Dříve byl též vlastníkem výrobce čokolády a cukrovinek Cadbury, ten se však v roce 2012 oddělil do samostatné společnosti a nyní se jmenuje Mondelez.

Kraft v současnosti bojuje se slabou poptávkou po balených potravinách v USA, protože spotřebitelé stále častěji nakupují čerstvé potraviny s vysoce kvalitními přísadami, a ve čtvrtém čtvrtletí vykázal ztrátu. Na rozdíl od konkurentů Kraft neexpandoval prostřednictvím akvizic do rychle rostoucích oblastí, jako jsou biopotraviny.

3G Capital vlastní rovněž podíl 51 procent ve firmě Restaurant Brands International, která vznikla převzetím kanadského řetězce kaváren Tim Horton řetězcem rychlého občerstvení Burger King. Jedním z partnerů 3G je Jorge Paulo Lemann, bývalý tenisový šampion, který hrál významnou roli při sjednání dohody o spojení pivovarů InBev a Anheuser-Busch. Lemann je podle časopisu Forbes nejbohatším mužem v Brazílii.

 

Právě se děje

Další zprávy