Nový jízdní řád odtajněn. Zjistěte si, kdy vám pojede vlak

Petr Kučera Petr Kučera
3. 11. 2014 11:07
České dráhy prodlouží jeden pár pendolina přes Tatry do Košic, zlepší také spojení do Plzně a Chebu.
Foto: České dráhy

Praha – Nový jízdní řád vlaků, který začne platit v polovině prosince, zveřejnila Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) na svém webu. Dominantní přepravce České dráhy jej přitom chce oficiálně představit až zhruba za 14 dnů. Spoje zatím nelze vyhledat ani v internetové aplikaci IDOS nebo na webu Českých drah, přestože s nimi už pracuje například veřejně přístupný rezervační systém Deutsche Bahn.

České dráhy už dříve uvedly, že počet spojů se zásadně nemění, denně jich vypraví zhruba sedm tisíc. Představily také některé hlavní novinky. Konkrétní časy spojů podle nového jízdního řádu ale dosud přístupné nebyly, některé regionální dopravní organizace zveřejnily pouze jejich předběžný návrh.

Generální ředitel Českých drah Daniel Kurucz slíbil, že státní podnik v novém jízdním řádu nebude zdražovat více než o inflaci, v mezinárodní dopravě vůbec.

Přibude dvacet rychlíků

Dráhy už dříve uvedly, že od poloviny prosince vypraví o dvacítku více dálkových vlaků než dosud.

V dopravní špičce přibude dodatečný pár vlaků mezi Prahou a Brnem, má se také zlepšit spojení mezi Břeclaví a Brnem. Z dříve zrušených vlaků se obnoví večerní rychlíky mezi Plzní a Českými Budějovicemi, které z výchozích stanic odjíždějí krátce po 20. hodině.

Pro pracovní dny se vrátí ranní vlak z Havlíčkova Brodu, který přijíždí do Brna před sedmou ranní. Do páru ho doplní rychlík ve 20:20 z Brna. Zlepšit se má také spojení mezi Otrokovicemi a Luhačovicemi a mezi Olomoucí a Šumperkem.

Pendolino až do Košic

České dráhy od poloviny prosince prodlouží jeden pár pendolina z Prahy přes Ostravu, Žilinu a Poprad-Tatry do Košic. Z Prahy má vyjet v půl sedmé ráno, v Košicích by měl být po druhé hodině odpolední. Zpět by se měl z Košic vracet po třetí hodině odpolední a dorazit do Prahy před půl jedenáctou večerní.

Prodloužení svých vybraných spojů do Košic už dříve oznámili oba konkurenti Českých drah na lukrativní trati mezi Prahou a Ostravou, tedy společnosti RegioJet a Leo Express. Jízdní řády na webu Správy železniční dopravní cesty obsahují i spoje dalších soukromých společností.

Lépe i na západ Čech

Rychlovlak Pendolino budou moci více využívat i lidé z Plzně nebo Chebska. České dráhy od poloviny prosince vylepší jízdní řád tak, aby vyhověl i hlavní přepravní špičce lidí směřujících do hlavního města nebo na Moravu za prací či celodenní návštěvou. Dosud odjíždějí dva rychlovlaky ráno a dopoledne z Prahy na západ Čech s dvouhodinovým odstupem za sebou, do Prahy se vracejí odpoledne. Nově mají odjíždět z Prahy kolem 10:40 a 16:40, v opačném směru pak přibližně v 6:45 a 14:45 z Chebu, respektive v osm a šestnáct hodin z Plzně.

Business třída v railjetu

Po více než šedesáti letech rozšiřuje národní železniční společnost počet tříd na tři, ovšem pouze ve vlacích Railjet, které spojí každé dvě hodiny Prahu s Brnem, Vídní a Štýrským Hradcem. Vedle první a druhé třídy bude cestujícím k dispozici i business třída. Cena má být stejná jako do první třídy, cestující si však musí koupit ještě vnitrostátní nebo mezinárodní místenku.

Nový jízdní řád najdete na webu SŽDC.

 

Právě se děje

Další zprávy