Novou šéfkou pozemkového úřadu se stane Svatava Maradová

ČTK ČTK
13. 6. 2014 10:07
Bývalá geodetka se bude ve vedení Státního pozemkového úřadu zabývat hlavně problematikou církevních restitucí.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Státní pozemkový úřad povede od 16. června jeho dosavadní náměstkyně pro úsek řízení odborných činností Svatava Maradová.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) ji do funkce ústřední ředitelky úřadu jmenoval na základě doporučení výběrové komise. O místo se ve výběrovém řízení ucházelo dvanáct lidí.

Maradová vystudovala obor zemědělské inženýrství na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Má za sebou mnohaleté odborné zkušenosti. Dříve pracovala jako geodetka v soukromé firmě. Byla rovněž dlouholetou ředitelkou společnosti Geocart CZ zabývající se realizací komplexních pozemkových úprav a projektování v krajině, uvedlo ministerstvo.

Na programu jsou hlavně restituce

Státní pozemkový úřad spravuje a prodává státní zemědělský majetek. Vznikl na základě zákona k 1. lednu 2013. Jeho vytvořením se v jedné instituci spojily agendy vykonávané do té doby Pozemkovým fondem ČR a soustavou pozemkových úřadů.

V současné době tvoří významnou část agendy pozemkového úřadu církevní restituce, které ve vládní koalici působí spory. Církve mají dostat nemovitosti za 75 miliard korun a finanční náhrady ve výši 59 miliard korun.

Šťovíček skončil kvůli Rittigovi

Řízením pozemkového úřadu je po odvolání Petra Šťovíčka od začátku března dočasně pověřen Martin Vrba. Šťovíček byl v čele úřadu od jeho vzniku, Jurečka jej ale na konci února odvolal poté, co mu prý nedokázal uspokojivě vysvětlit informace o jeho návštěvě na narozeninách vlivného lobbisty Ivo Rittiga.

 

Právě se děje

Další zprávy