Nové povodňové mapy zohledňují i přívalové deště

František Mašek, Hospodářské noviny
7. 9. 2014 16:35
Pojišťovny chtějí reagovat na změny povodňových map individuálně. Plošnou změnu pojistného zatím nechystají.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Pojišťovny, majitelé nemovitostí, ale i města budou mít od příštího týdne k dispozici dokonalejší povodňové mapy. Jejich aktualizaci nyní dokončuje Česká asociace pojišťoven.

Z map bude možné přesněji zjistit, jaké škody může způsobit velká voda – konkrétně jak velké riziko povodně či zaplavení hrozí objektům ležícím v určité lokalitě.

Nemovitosti jsou zařazeny do čtyř povodňových zón, které využívají pojišťovny ke stanovení pojistného.

„Aktualizované mapy kryjí území celé České republiky. Vycházejí z řady nových informací, včetně vlivu nadměrných srážek, které mohou způsobit lokální záplavu nebo zhoršit průběh povodně v určité lokalitě,“ uvedla mluvčí asociace Jolana Ackermannová.

I menší toky

Mapy vycházejí z přesnějšího modelu terénu, vyvinutého firmou Intermap Technologies. Dosud zachycovaly vodní toky s minimální plochou povodí 20 kilometrů čtverečních, nově jsou to i toky s povodím přesahujícím 10 kilometrů čtverečních a většinu dalších s minimální plochou 5 kilometrů čtverečních. Novinkou je i větší rozlišení terénu, a to horizontálně na pět metrů a metr na výšku.

„Z nové informace o maximální hloubce zaplavení pojišťovna zjistí, zda objekt byl zaplaven, nebo mu to hrozí a do jaké hloubky,“ řekla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Mapy, do nichž může nahlédnout na webu České asociace pojišťoven i veřejnost, berou v úvahu pevné protipovodňové zábrany široké alespoň tři metry o výšce 0,6 metru. Mobilní zábrany ale nezaručí plnou ochranu a pojišťovny k nim vždy nemusí přihlížet.

„Pokud by nebyly v povodňové mapě zohledněny zábrany, především mobilní, může klient požádat o individuální přehodnocení zóny, do které byl zařazen,“ sdělil mluvčí Allianz Václav Bálek. To má totiž vliv na výši pojistného, které platí.

V první nejméně rizikové povodňové zóně je 69,7 procenta nemovitostí. Před aktualizací jich bylo 78,5 procenta. Dalších 20,1 procenta objektů je nyní ve druhé zóně, 6,8 procenta ve třetí, a konečně ve čtvrté, nejhůře pojistitelné oblasti, je 3,4 procenta nemovitostí.

Pojistné plošně nezvýšíme

Pojišťovny chtějí reagovat na změny povodňových map individuálně. Plošnou změnu pojistného zatím nechystají.

„Obecně mírně vzroste počet objektů ve druhé až čtvrté zóně. V lokalitách, jako jsou Otrokovice, kde byla vybudována protipovodňová opatření, budou přeřazeny do méně rizikové zóny,“ řekl mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa. V některých oblastech kolem Labe naopak riziko velké vody podle nových map vzrostlo.

Praha má vybudován funkční protipovodňový systém podél Vltavy, který se při posledních povodních osvědčil. Řada objektů například na Starém Městě a Novém Městě tak bude přeřazena do nižší povodňové zóny.

Ke zhoršení podle Káni naopak došlo v řadě oblastí kolem Berounky, což se týká Černošic a Dobřichovic, kde stále chybí protipovodňové zábrany.

 

Právě se děje

Další zprávy