Nové mobilní sítě ruší televizi. Opravu má zaplatit operátor

ČTK ČTK
27. 5. 2015 13:45
Stížností výrazně přibylo, přesto jsou výrazně méně rozšířené než v zahraničí. Lidé mají kontaktovat Český telekomunikační úřad.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Počet stížností na rušení televizního signálu mobilními sítěmi LTE vzrostl z desítek v pololetí loňského roku na současných několik set měsíčně. Z toho je přibližně stovka oprávněných. Na středečním setkání s novináři to uvedl ředitel regulace Českých Radiokomunikací (ČRa) Marcel Procházka.

Počet podání je stále několikanásobně nižší než v zahraničí. V Česku připadá na 100 vysílačů LTE asi 2,45 oprávněných případů rušení, ve Velké Británii je to 101 případů, a ve Francii dokonce 1000 případů. Málo stížností v Česku může být podle Procházky dáno nízkou informovaností diváků.

K rušení dochází v pásmu 800 MHz, které mobilní operátoři využívají pro rychlé sítě LTE. To sousedí s pásmem využívaným pro televizní vysílání a televizní přijímače na signál LTE mohou reagovat. Nejvíce je ohrožené vysílání na kanálech 59 a 60, například v Praze a v Brně jde o multiplex číslo 3.

Rušení se projevuje zhruba do 500 metrů od základnové stanice LTE. Potíže mají také diváci se slabším TV signálem, pokud používají anténní zesilovač nebo nevhodnou pokojovou anténu, ale problém mohou mít i kabelové televize. Projevuje se občasným kostičkováním obrazu, jeho zamrznutím nebo se obraz rozpadá či zcela zmizí.

"Lidé se často obracejí na ČRa jako distributora televizního signálu nebo přímo na servisní společnosti a opravy sami platí. Správným postupem je přitom kontaktovat oblastní pracoviště ČTÚ," dodal Procházka. Pokud Český telekomunikační úřad zjistí, že je stížnost oprávněná, mají diváci nárok na bezplatnou opravu. Tu zaplatí mobilní operátor. Může také nařídit základnovou stanici, která je v testovacím provozu, vypnout. Na stránkách ČTÚ je elektronický formulář pro nahlášení rušení i interaktivní mapa pro vyhledání základnových stanic v okolí.

Operátoři mají pokračovat v budování LTE sítí zhruba další čtyři roky. Počet vysílačů by se měl ze stávajících 4500 více než zdvojnásobit. Jen letos přibudou řádově stovky základnových stanic.

 

Právě se děje

Další zprávy